RÚ pridelil frekvenciu na prezentáciu štandardu DVB-T2

Towercom bude na tejto frekvencii vysielať pre Bratislavu, kým sa nezačne používať v celoplošnom vysielaní

Spoločnosť Towercom, a.s., dostala od Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) povolenie na používanie frekvencie K6 na terestriálne digitálne televízne vysielanie v štandarde DVB-T2 v rámci miestneho multiplexu (MUX-u) Bratislava. Informoval o tom hovorca RÚ Roman Vavro. Towercom plánuje používať frekvenciu K6 v Bratislave na prezentáciu štandardu DVB-T2 pred pripravovanou druhou digitálnou dividendou, čiže uvoľnením frekvenčného pásma 700 MHz, ktoré budú používať mobilní operátori.

V súčasnosti na Slovensku prechádza štvrtý terestriálny MUX z vysielacieho štandardu DVB-T na modernejší DVB-T2. Vysielač bude vysielať zo stanovišťa Kamzík. Povolenie je právoplatné a platí do konca júla 2018.

Frekvenciu K6 v Bratislave pre účely poskytovania miestneho MUX-u je možné používať iba do času, kým sa táto frekvencia nezačne používať pre účely poskytovania celoplošného terestriálneho MUX-u, upozornil Vavro.

RÚ opätovne odporúča občanom, ktorí si plánujú kúpiť nový televízny prijímač, aby pri jeho výbere brali do úvahy aj technologický pokrok. „Vzhľadom na budúce zmeny v terestriálnom (pozemskom) digitálnom TV vysielaní RÚ odporúča, aby si diváci, ktorí uprednostňujú terestriálny spôsob príjmu, zaobstarávali TV prijímače s podporou DVB-T2/HEVC,“ uzavrel Vavro.

Súvisiace články

Aktuálne správy