Byty na Slovensku v 2. kvartáli zdraželi o 8,2 %, ceny domov stúpli o 2,2 %

Priemerná cena nehnuteľností na bývanie na Slovensku v 2. štvrťroku 2016 vzrástla na 1279 eur za štvorcový meter (m2). Oproti predchádzajúcemu kvartálu tak stúpla o 3,4 % a medziročne o 4,8 %. Vyplýva to z najnovších údajov Národnej banky Slovenska (NBS). Analytici upozornili, že k doteraz dynamicky rastúcim cenám bytov sa pridal aj rast cien domov.
Aktuálna priemerná cena bývania je podľa centrálnej banky o takmer 5 % vyššia ako jej dlhodobý priemer na úrovni 1220 eur za m2. Stále je však o vyše 17 % nižšia v porovnaní s maximálnou priemernou cenou bývania z polovice roka 2008.
Priemerná cena štvorca plochy bytov pokračovala v dynamickom raste z predchádzajúcich období a od apríla do júna sa zvýšila o 38 eur za m2. Znamenalo to medzištvrťročný rast o 2,7 % a na medziročnej báze zvýšenie o 8,2 %. Najvýraznejšie zdraželi jednoizbové byty – v priemere o zhruba 9 %. Aj najpomalší medziročný rast priemernej ceny trojizbových a štvorizbových bytov dosiahol takmer 8 %.
V 2. tohtoročnom štvrťroku vzrástla aj priemerná cena domov, konkrétne o 36 eur za m2. V porovnaní s predchádzajúcim trojmesačným obdobím to predstavovalo rast o 3,4 % a medziročne o 2,2 %. Cena štandardných rodinných domov oproti vlaňajšku stúpla o 2,6 %, ale priemerná cena menej obchodovaných rodinných víl opäť klesla o 5,2 %.
Najviac sa podľa údajov NBS zvýšila priemerná cena bývania v Žilinskom kraji, medzištvrťročne o 7,3 % na 819 eur za m2. Naopak, domy a byty najviac zlacneli v Prešovskom kraji – o 3 % na 760 eur za m2.
„Ohlásenie investície Jaguar Land Rover sa prejavilo na rastúcich cenách nehnuteľností na bývanie v Nitrianskom kraji. Aktuálne tam vzrástla priemerná cena bývania o 5,4 %,“ priblížili analytici. Úrovňou priemernej ceny bývania jednoznačne dominuje Bratislavský kraj s priemernou cenou 1785 eur za m2, kde sa uskutočňuje rozhodujúca časť obchodov na trhu.
„Jedným z dôvodov zvýšených aktivít na trhu s bývaním a výraznejšieho zvýšenia priemernej ceny bývania v 2. štvrťroku 2016 môžu byť aj pretrvávajúce veľmi priaznivé podmienky na získavanie úverov na bývanie a s tým súvisiaci vysoký dopyt po úveroch na bývanie,“ zhodnotila národná banka. Očakáva, že ceny domov a bytov sa budú dvíhať aj v ďalších štvrťrokoch.
Hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová zdôraznila, že rast cien nehnuteľností súvisí s neutíchajúcim dopytom po bývaní. „Je dôsledkom rastu príjmov obyvateľstva, ako aj vyššou dostupnosťou úverov. Tieto faktory hovorili v prospech rastu cien nehnuteľností už vlani, napokon však rast cien dosiahol len 1 %. Tento rok to však vyzerá, že priemerný rast cien nehnuteľností na Slovensku dosiahne okolo 5 %,“ predpovedá.

Súvisiace články

Aktuálne správy