Eco-Invest prevezme majoritný podiel vo firme Paloma

Spoločnosť Eco-Invest prevezme majoritný podiel v najväčšom slovinskom výrobcovi papierovej hygieny, v spoločnosti Paloma. Rozhodlo o tom v piatok valné zhromaždenie Palomy, ktoré odsúhlasilo ponuku spoločnosti Eco-Invest na kapitálový vstup do slovinskej firmy. Rozhodnutím valného zhromaždenia Eco-Invest upíše viac ako 4,5 milióna akcií v celkovej hodnote 18,2 mil. eur a získa tak 57,2-percentný podiel na základnom imaní spoločnosti. Eco-Invest má podľa zverejnených informácií v pláne následne svoj podiel vo firme zvýšiť.

Paloma je najväčším výrobcom papierovej hygieny v krajinách juhovýchodnej Európy. Spoločnosť ročne vyrobí približne 68 tisíc ton výrobkov, ktoré okrem domovského trhu v Slovinsku exportuje do ďalších takmer 30 krajín Európy. Spoločnosť dosiahla vlani obrat vo výške 85 mil. eur a aktuálne zamestnáva 740 zamestnancov v dvoch závodoch v Slovinsku.

Eco-Invest týmto krokom výrazne posilní svoju pozíciu v segmente papierovej hygieny, v ktorom je zastúpený prostredníctvom spoločnosti Slovak Hygienic Paper. Celkový objem výroby v skupine sa po akvizícii zvýši zo súčasných zhruba 100 tis. ton na 170 tis. ton. Spoločný obrat dosiahne vyše 200 mil. eur a skupina bude v troch kľúčových lokáciách na Slovensku, v Slovinsku a Bosne a Hercegovine zamestnávať celkovo takmer 2 tis. zamestnancov.

Spoločnosť Eco-Invest preinvestuje v Palome v najbližších rokoch celú sumu, ktorú poskytne v priebehu rekapitalizácie na základe vzájomne odsúhlaseného investičného plánu, najmä do modernizácie technologických zariadení za účelom zvýšenia výroby a kvality produkcie. Ponuka Eco-Invest, ktorú schválili akcionári firmy, bola vybraná Palomou počas procesu rekapitalizácie.

Firma Eco-Invest je slovenský finančný hodling, ktorý investuje primárne do výrobných spoločností v oblasti papiera a celulózy, papierovej hygieny a papierových obalov. Spoločnosť je ďalej aktívna aj v oblasti potravinárskej výroby, telekomunikačných služieb a nehnuteľností. Vlastní 99 % vo výrobcovi papierovej hygieny SHP Group.

Súvisiace články

Aktuálne správy