Eco-Invest prevezme majoritný podiel v slovinskej firme Paloma

Slovenský finančný holding Eco-Invest prevezme majoritný podiel v spoločnosti Paloma, najväčšom slovinskom výrobcovi papierovej hygieny. Rozhodlo o tom dnes valné zhromaždenie Palomy, ktoré odsúhlasilo ponuku Eco-Invest na kapitálový vstup do spoločnosti.
Rozhodnutím valného zhromaždenia Eco-Invest upíše 4.545.456 akcií v celkovej hodnote 18,2 milióna eur a získa tak podiel 57,2 % na základnom imaní spoločnosti. Následne ho plánuje ešte zvýšiť.
Paloma je najväčším výrobcom papierovej hygieny v krajinách juhovýchodnej Európy. Spoločnosť ročne vyrobí približne 68.000 ton výrobkov, ktoré okrem domovského trhu v Slovinsku exportuje do ďalších takmer 30 krajín Európy. V roku 2015 dosiahla obrat vo výške 85 miliónov eur a aktuálne zamestnáva 740 zamestnancov v dvoch závodoch v Slovinsku.
Eco-Invest týmto krokom posilní svoju pozíciu v segmente papierovej hygieny, v ktorom je zastúpený prostredníctvom spoločnosti Slovak Hygienic Paper (SHP). Celkový objem výroby v skupine sa po akvizícii zvýši z aktuálnych približne 100.000 ton na 170.000 ton. Spoločný obrat dosiahne vyše 200 miliónov eur a skupina bude v troch kľúčových lokalitách na Slovensku, v Slovinsku a Bosne a Hercegovine zamestnávať celkovo takmer 2000 ľudí.
„Akvizíciu Palomy považujeme za strategický míľnik pre našu skupinu v segmente papierovej hygieny, ktorá významne posilní našu pozíciu na trhu juhovýchodnej Európy a strednej a východnej Európy, ako aj exportné možnosti skupiny smerom na západné trhy. Predpokladáme zároveň realizáciu výrobných a logistických synergií, keďže Paloma zapadá do našej stratégie dlhodobého rozvoja v segmente,“ uviedol viceprezident a predseda predstavenstva Eco-Invest Miroslav Vajs.
Spoločnosť preinvestuje v Palome v najbližších rokoch celú sumu, ktorú poskytne v priebehu rekapitalizácie na základe vzájomne odsúhlaseného investičného plánu, najmä do modernizácie technologických zariadení za účelom zvýšenia výroby a kvality produkcie. Ponuka Eco-Invest, ktorú dnes schválili akcionári spoločnosti, bola vybraná Palomou v priebehu procesu rekapitalizácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy