Nemáme problém s rušením súťaží, ak máme pochybnosti o ich výhodnosti

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) nemá problém s rušením súťaží, ak má pochybnosti o ich výhodnosti. Uviedla to pre TASR hovorkyňa diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová v reakcii na dnešné vyjadrenia predstaviteľov Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).
Pripomenula, že diaľničiari v júni zrušili tender na stavebnotechnický dozor k úseku D1 Budimír – Bidovce, ktorého predpokladaná hodnota bola 5,2 milióna eur. Tiež, že koncom júna NDS zrušila súťaž na vypracovanie dokumentácie na stavebné povolenie pri rýchlostnej ceste R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany s predpokladanou hodnotou zákazky 5,3 milióna eur.
INEKO totiž vyzval diaľničnú spoločnosť, aby zrušila aktuálne prebiehajúce súťaže na úseky D1 pri Prešove a D3 pri Čadci. Dôvodom je podľa analytikov fakt, že NDS tieto tendre vyhlásila v približne rovnakom čase a takáto časová kolízia termínov marila súťaž, čoho výsledkom je menej ponúk a vyššie ceny. Zároveň sú podľa inštitútu indície, že sa stavbári na predkladaní ponúk dohodli.
INEKO je presvedčené, že keby diaľničná spoločnosť zopakovala tieto tendre, mohli by sa ceny oproti aktuálnym ponukám znížiť. Ušetriť by sa tak podľa prepočtov analytikov inštitútu mohlo vyše 114 miliónov eur, prípadne až 189 miliónov eur.
„Vyhlasovanie viacerých tendrov v kratšom časovom období nemusí automaticky znamenať, že sa do súťaží prihlási málo firiem, ktoré ponúknu nevýhodné ceny,“ reagovala Michalová. V roku 2013 vyšlo podľa jej slov päť verejných súťaží na stavbu diaľnic a rýchlostných ciest v jeden deň. Išlo o úseky D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno, R2 Ruskovce – Pravotice, R2 Zvolen, východ – Pstruša a R2 Pstruša – Kriváň.
„Týchto súťaží sa zúčastnilo viacero súťažiacich a ponúkli nižšie ceny, hoci sa súťažilo naraz o päť úsekov, a nie o tri úseky ako teraz,“ argumentovala hovorkyňa NDS. Neexistuje teda podľa nej dokázateľne súvis medzi počtom súťaží a cenami. „Rovnako sa nedá s istotou tvrdiť, že nová súťaž vygeneruje zásadne nižšie ceny, ako spoločnosti ponúkli teraz,“ dodala.
V prípade, že sú pochybnosti o priebehu verejnej súťaže, je podľa nej možnosť obrátiť sa na Protimonopolný úrad, ktorý má zo zákona povinnosť preveriť akékoľvek podozrenia.“

Súvisiace články

Aktuálne správy