Hospodárstvo USA v druhom kvartáli posilnilo o 1,2 %

Ekonómovia predpovedali, že v druhom štvrťroku americká ekonomika posilní o 2,6 percenta.

Rast americkej ekonomiky v druhom štvrťroku bol opäť slabý, čo schladilo očakávanie silného oživenia po tuhej zime v prvom kvartáli. Výdavky spotrebiteľov v USA počas apríla až júna posilnili, ale slabá bola výstavba obytných nehnuteľností a výrazne sa spomalilo tempo tvorby firemných zásob. Americké ministerstvo obchodu v piatok informovalo, že hrubý domáci produkt krajiny v druhom kvartáli medziročne posilnil o 1,2 percenta.

Rast hospodárstva USA tak bol výrazne slabší v porovnaní s prognózou ekonómov, ktorí predpovedali, že v druhom štvrťroku posilní o 2,6 percenta. Americká vláda zároveň smerom nadol revidovala údaje o raste ekonomiky v prvom štvrťroku. Podľa nových údajov bol hospodársky rast USA počas januára až marca na úrovni 0,8 percenta. Predchádzajúci odhad naznačoval, že ekonomika krajiny v prvom štvrťroku posilnila o 1,1 percenta. Hospodárstvo USA vykazuje slabý rast už tretí kvartál.

Rast spotrebiteľských výdavkov v USA sa v druhom štvrťroku zrýchlil na úroveň 4,2 percenta. V prvom kvartáli stúpli o 1,6 percenta. Ich rast počas apríla až júna bol najsilnejší od záverečného štvrťroka 2014. Firmy však opäť spomalili tvorbu zásob, čo rastu ekonomiky ubralo 1,7 percentuálneho bodu. Zahraničný obchod k hospodárskemu rastu mierne prispel, a to 0,2 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy