Nálada v ekonomike sa v júli mierne zlepšila

Sentiment v slovenskom hospodárstve v siedmom mesiaci tohto roka potiahli nahor pozitívnejšie vyhliadky v priemysle, službách a obchode.

Nálada v slovenskej ekonomike sa v júli mierne zlepšila. Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu v siedmom mesiaci roka vzrástol o 0,9 bodu na úroveň 100 bodov. Medziročne je tak jeho hodnota vyššia o 0,8 bodu a za úrovňou dlhodobého priemeru zaostáva o 4,1 bodu. Sentiment v hospodárstve v júli vzrástol vplyvom pozitívneho vývoja v priemysle, službách a v obchode. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Indikátor dôvery v priemysle sa v júli oproti júnu zvýšil o 8 bodov na 9,7 bodu. Vývoj indikátora ovplyvnili hlavne očakávaný rast produkcie na najbližšie tri mesiace a zvýšenie počtu objednávok. Indikátor dôvery v stavebníctve naopak oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 2,5 bodu na záporných 14,5 bodu. Stáli za tým nepriaznivejšie hodnotenia očakávanej zamestnanosti v sektore. Aktuálny výsledok však stále prevyšuje dlhodobý priemer o 12,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v júli v porovnaní s júnom o 2 body na úroveň 15 bodov, a to vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných a očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v júli opäť vzrástol, jeho hodnota sa v porovnaní s júnom zvýšila o 9,3 bodu na 8 bodov. Vývoj indikátora bol ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami podnikateľskej situácie a dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili rovnako ako v júni.

Spotrebiteľská atmosféra sa v júli zhoršila. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 1,5 bodu na záporných 9,6 bodu najmä vplyvom nárastu pesimizmu pri predpokladanom vývoji hospodárskej situácie na Slovensku a očakávanej nezamestnanosti. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení však bol o 8,8 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy