Počet nových nezamestnaných v USA vzrástol

Počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti stúpol o 14 tis. na sezónne upravených 266 tis., ale štvortýždňový priemerný počet klesol o 1000 na 256 500.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu v nezamestnanosti, sa minulý týždeň zvýšil. Stále však bol na nízkej úrovni naznačujúcej, že prijímanie do práce je dobré. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti stúpol o 14 tis. na sezónne upravených 266 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý je menej volatilný, však klesol o 1 000 na 256 500.

Celkový počet Američanov, ktorí dostávali dávky v nezamestnanosti, minulý týždeň vzrástol o 7 tis. na 2,14 milióna. V porovnaní so situáciou pred rokom to stále bolo o takmer 6 percent menej. Počet nových nezamestnaných v USA žiadajúcich o štátnu podporu sa nachádzal pod hranicou 300 tisíc už 73 týždňov po sebe, čo je najdlhšie obdobie od roku 1973.

Americká ekonomika sa pravdepodobne zrýchlila v druhom kvartáli po tom, ako tempo jej rastu oslabilo v úvode roka. V druhom štvrťroku hospodárstvo USA podporili silnejšie spotrebiteľské výdavky a slušný rast predaja domov. Ekonómovia očakávajú, že to pomôže rastu počas apríla až júna a ekonomika vykáže posilnenie o zhruba 2,5 percenta. V prvom štvrťroku sa americký hrubý domáci produkt zväčšil iba o 1,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy