Odborník upozorňuje na podvod: Slováci, dávajte si pozor na svoje úspory, ohrozuje ich ďalšia pyramídová hra

, deluvis Foto: TASR/AP

Predmetom investície má byť virtuálna mena. Nie Bitcoin, ale ešte neexistujúca, nazývaná S-coin. Podozrivé sú aj vysoké výnosy, ktoré spoločnosť Coinspace sľubuje. Podľa odborníkov môže ísť o pyramídovú hru. Aké sú jej znaky?

Rozprávkový výnos spojený s investíciou do meny nie je dobrým znamením. Najmä v tom prípade, ak je mena virtuálna a navyše neexistujúca. Spoločnosť Coinspace sa však bráni. Keď vstúpi virtuálna mena do obehu, investori ju môžu predať so ziskom. Upozornil na to portál aktuality.sk.

Podľa odborníka na investície sú sľuby týkajúce sa rýchlo zarobených peňazí prvým znakom možného podvodu. „Ľudia stojaci za pyramídovými hrami sa spoliehajú na skutočnosť, že ich pozadie, zázemie a ani podrobnosti o službe či produkte nie je možné jednoducho vypátrať. Navyše dokážu svojím vystupovaním a rétorikou osloviť davy ľudí, ktorí túžia rýchlo a bez rizika zbohatnúť,“ hovorí  obchodný riaditeľ spoločnosti DELUVIS Ing. Jaroslav Baran.

Pyramídová hra predstavuje neudržateľný obchodný model. Z kapitálu nového účastníka sú vyplácaní tí, ktorí do modelu vstúpili pred ním. „Vo väčšine prípadov je to malá časť zo vstupného vkladu, ktorý nie je nízky. Je len otázkou času, kedy sa systém zrúti. Navyše doklad o vstupnom kapitále je neraz právne nepoužiteľné potvrdenie. Spoplatnená býva aj verejná prezentácia projektu,“ upozorňuje Jaroslav Baran zo spoločnosti, ktorá sa špecializuje na investície.

Znakom bezpečných investícií je podľa odborníka možnosť overiť si firmu a jej zázemie. „Využiť na to sa dajú verejne dostupné zdroje informácií, ktoré zároveň uvádzajú predmet investovania spoločnosti, jej cashflow, spôsob zhodnotenia investícií a celkové hospodárenie spoločnosti,“ radí Jaroslav Baran.

Za bezpečné formy investovania považuje odborník formy kolektívneho investovania, akými sú napríklad fondy alebo priamy nákup dlhopisov a iných investičných nástrojov.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy