Brusel chystá veľké energetické upratovanie, zbytočne veľa plusiek zo štítkov zmizne

, hej Foto: thinkstock;bosch

Označenia energetických tried A+++, A++ a A+ sa postupne z trhu vytratia. Európskej Komisii prekážajú plusové znamienka a tvrdí, že systém označovania elektrospotrebičov je dnes chaotický, zastaraný a neplní svoju úlohu. V najbližších rokoch ho preto plánuje sprehľadniť a zjednodušiť. Novinky v zmene energetických štítkov odklepol v úvode mesiaca aj europarlament.

Návrat k starému systému
V minulosti obsahovala energetická stupnica len písmená od A po G, pričom spotrebiče zaradené do kategórie A boli najúčinnejšie, a tie v skupine G najmenej účinné. Škála sa však postupne vyvíjala a dnes máme na trhu aj produkty so štítkom A+, A++ či A+++. Vznik týchto podkategórií má na svedomí vyvíjajúci sa trh, kedy takmer všetky spotrebiče spadajú do najvyššej A triedy a ostatné zívajú prázdnotou. Potvrdzujú to aj čísla internetového obchodu Hej.sk, v ponuke ktorej spotrebiče kategórie A značne prevyšujú nad produktmi ostatných tried.

Plusové znamienka k písmenu A pribudli po zmene legislatívy v roku 2010, kedy sa táto trieda mimoriadne rozrástla. Väčšina spotrebičov totiž spĺňala požiadavku najvyššej triedy.  Európska komisia však chce od plusiek upustiť a v júni navrhla návrat k písmenám. Tvrdí, že znamienka sú pre ľudí mätúce,  nedokážu sa v spotrebičoch orientovať a najvyššia energetická trieda sa pre nich stala neprehľadnou.

Europarlament dal zmenám zelenú
Nová stupnica bude obsahovať len sedem kategórií, a to písmená od A po G, pričom najúčinnejšie spotrebiče budú tie áčkové. Komisia si od zmien sľubuje logickejšie prerozdelenie spotrebičov a prísnejšiu kategorizáciu. Dve najvyššie energetické triedy A a B by mali byť spočiatku prázdne, čím sa má vytvoriť priestor pre výrobcov, ktorí môžu vylepšovať efektivitu svojich produktov.  Štítky budú nositeľom informácie o triede energetickej efektívnosti výrobku a tiež o absolútnej spotrebe energie v kWh za jeden rok.

Zmeny, ktoré predstavila Komisia, schválil europarlament 6. júla. Štítky by sa mali novým požiadavkám prispôsobiť v rozpätí od dvoch do šiestich rokov od platnosti novej legislatívy. Riaditeľ internetového obchodu Hej.sk Vladimír Sušil konštatuje, že spotrebitelia si budú musieť na nové označenie zvyknúť. ,,Je možné, že zo začiatku môže táto zmena pôsobiť zmätočne. No je len otázkou času, kedy si spotrebitelia na nové označene zvyknú a stotožnia sa s ňou,“ dodal.

Európska únia počíta s tým, že aj vďaka týmto zmenám sa jej do roku 2030 podarí vylepšiť energetickú účinnosť o minimálne 72% a ušetrí tak až 200 terawatthodín ročne.

Spotrebitelia sa štítkami riadia
Prvý energetický štítok sa na elektrospotrebičoch objavil v roku 1995. Ich posledná revízia prebehla v spomínanom roku 2010. Podľa Sušila je pre zákazníkov energetická úspornosť spotrebičov dôležitým kritériom pri nákupe. ,,Zákazníci na ňu prihliadajú hlavne pri výbere veľkých domácich spotrebičov (napr. práčky, sušičky, umývačky, chladničky), ktoré sú predurčené na dlhodobé používanie,“ vysvetľuje riaditeľ Hej.sk. Pri týchto produktoch ľudia očakávajú vyššiu úsporu, teda aj efektivitu, než napríklad pri menších produktoch. Vysvetlenie je jednoduché – chladničky sa v domácnostiach používajú nepretržite, zatiaľ čo ručný mixér využívajú ľudia maximálne 1-2-krát týždenne.

Súvisiace články

Aktuálne správy