Investori volia iné triedy aktív, z európskych akcií už stiahli 129 miliárd dolárov

, Business Insider Foto: thinkstock

Podľa nového výskumu akciových stratégov z HSBC, investori na celom svete od začiatku roka preskupujú svoje pozície v akciových fondoch, už stiahli z európskych akcií rekordné množstvo peňazí , ide o najvyššiu sumu od roku 2007. Nemecké akcie patria k tým najhorším.

Tím analytikov HSBC pripisuje prepad európskych trhov hlavne Brexitu, ktorý mal dopad na akcie celosvetovo. "Európske akciové fondy hlásia odliv už 21 týždňov po sebe. Ide o najdlhšie obdobie negatívnych sledov od finančnej krízy v roku 2008," píšu analytici vo svojej poznámke.

"V rámci európske trhov, ako  naša analýza ukazuje, za odlivom kapitálu z Veľkej Británie stojí postbrexitové dianie. Zatiaľ čo Britské akciové fondy zaznamenali pozitívne toky do začiatku mája 2016, k dnešnému dňu zverejnili odliv vo výške 8,6 miliardy dolárov. Za zmienku stojí, že viac ako 60 % odlivu z britských akcií v roku 2016 je zaznamenaných po výsledku referenda o zotrvaní v únii," dodávajú analytici.

Analytici očakávajú, že tento trend bude počas roka pravdepodobne aj naďalej pokračovať. "Európa zostáva jediným regiónom, odkiaľ odtekajú peniaze. Očakávame, že európske akcie ani naďalej nebudú obľúbené u investorov, kvôli zvýšenej úrovni neistoty na trhu v dôsledku Brexitu."

Investori volia iné triedy aktív, hlavne dlhopisy.

HSBC poukazuje na skutočnosť, že zatiaľ čo fondy aj naďalej opúšťajú pozície v európskych akciách, nič podobné sa neudialo na rozvíjajúcich sa trhoch, v Ázii, ani Severnej Amerike.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy