Ak opomenieme obete na životoch: Vojna v Sýrii už má katastrofálne ekonomické dôsledky

, quartz Foto: SITA/AP

Prepad sýrskej ekonomiky je horší než tej nemeckej po druhej svetovej vojne.

Štatistiky OSN hovoria o 250 000 mŕtvych, približne 5 miliónoch utečencov, ktorí krajinu opustili a ďalších 6,5 miliónoch, ktorí prekročili hranice Sýrie. Ekonómia ale upozorňujú, že dôsledky vojny v Sýrii budú mať omnoho širší dodatočný dopad.

Odhady MMF hovoria o takmer úplnej ekonomickej devastácii. Viac ako 75 % hospodárstva Sýrie bolo zničené v rokoch 2010 až 2015. HDP klesol z približne 60 miliárd dolárov v roku 2010 na odhadovaných 14 miliárd v roku 2015.

MMF varuje, že jej odhady sýrskeho HDP sú založené na "veľmi obmedzených údajoch a domnienkach".  Vzhľadom na to, že sýrsky centrálny štatistický úrad prestal publikovať najdôležitejšie dáta v priebehu posledných niekoľkých rokov.

Zničenie troch štvrtín ekonomiky za päť rokov radí krajinu medzi jednu z tých, ktoré zažili najstrmší ekonomický kolaps. Prekročila tým katastrofálne ekonomické poklesy Nemecka a Japonska po ich porážke v druhej svetovej vojne, píšu analytici britskej banky RBS. Situáciu porovnávajú s ustálenou úrovňou poklesu nemeckej a japonskej HDP na konci bojov v roku 1945 na -66 %, resp -52 %.

"Ak budeme hypoteticky predpokladať, že pre Sýriu by po konfliktoch začalo obdobie obnovy v roku 2018, a ekonomika by rástla rýchlosťou asi 4,5 percenta, trvalo by krajine asi 20 rokov, než by dosiahla svoju predvojnovú úroveň HDP, " vypočítali analytici Medzinárodného menového fondu.

Súvisiace články

Aktuálne správy