Na Slovensku sú potraviny najdrahšie spomedzi krajín V4

Potraviny a nápoje patria k tým najlacnejším v rámci Európskej únie (EÚ). Nižšie ceny potravín sú už len v siedmich krajinách európskej dvadsaťosmičky. V porovnaní s krajinami V4 sú však potraviny na Slovensku najdrahšie. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe údajov Eurostatu.
Lacnejšie potraviny ako na Slovensku sú v Českej republike a Maďarsku, kde sú ceny nižšie približne o desatinu. „V Poľsku sú potraviny a nealkoholické nápoje až o 30 % lacnejšie ako na Slovensku. Je teda zrejmé, že Slovákom z prihraničných oblastí sa nákupy u susedov naozaj oplatia,“ uviedli analytici banky s tým, že pri nákupnej turistike treba brať do úvahy aj náklady na dopravu a vývoj menových kurzov.
Ako vyplýva z analýzy, najvýraznejší cenový rozdiel oproti slovenským obchodom možno v Poľsku pozorovať pri cenách olejov a tukov, ktoré sú lacnejšie až o 43 %. Menej ľudia zaplatia aj za chlieb, pečivo ryby, mlieko, syry či vajcia. Maďarsko je výhodný nákup nealko nápojov, mäsa a rýb, v Česku sa zase oplatí viac kúpiť mlieko a mliečne výrobky, oleje, tuky, ovocie či zeleninu.
Okrem krajín V4 sú potraviny lacnejšie ako na Slovensku ešte v Rumunsku, a to o 28 % a v Bulharsku je lacnejšie viac než o pätinu.
V ostatných európskych destináciách si však Slováci priplatia. „V Chorvátsku sú ceny potravín a nealko nápojov len o 3 % vyššie ako na Slovensku. To ale často neplatí pre obchody v dovolenkových letoviskách,“ upozornili analytici. Mierne drahšie potraviny, a to o 4 % až 8 % sú aj v Španielsku, Portugalsku a Slovinsku. „V Grécku sú drahšie o 16 %, vo Francúzsku a Taliansku až takmer o štvrtinu,“ vyčíslili analytici.
V samotnej EÚ sú potraviny drahšie ako na Slovensku o 13 % a v eurozóne o 17 %. „V Dánsku sú cenovky v tamojších obchodoch na potravinách až o 63 % vyššie ako na Slovensku. O dve pätiny sú drahšie aj vo Švédsku a približne tretinu si ľudia priplatia aj v susednom Rakúsku, Fínsku, Írsku, ale aj v Luxembursku,“ doplnili bankoví analytici.

Súvisiace články

Aktuálne správy