Ďalší pokus o reštart s mastným účtom: Tentoraz to vyjde na 266 miliárd dolárov

, businessinsider Foto: SITA/AP

Japonsko v stredu spustilo ekonomický stimulačný balíček v hodnote viac ako 28 biliónov jenov (266 miliárd USD). Urobilo tak len pár dní pred tým, ako má centrálna banka odhaliť svoje vlastné opatrenia na zvýšenie rastu.

Premiér Šinzó Abe oznámil spustenie programu vo svojom prejave v juhozápadnej časti Japonska, odhalil zopár detailov, napríklad, že by zahŕňal asi 13 biliónov jenov vo fiškálnych opatreniach, vrátane vládnych výdavkov. Ďalšie podrobnosti sa mohli zverejniť na budúci týždeň.

Abe sľuboval stimulačný balíček, staršie správy hovorili o výške zhruba 10 – 30 biliónov jenov, po britskom hlasovaní minulý mesiac o vystúpení z únie, keď sa investori rozhodli hľadať útočisko v rally japonskej meny, čo ohrozilo zisky japonského podnikateľského sektora. Nákup jenu v časoch neistoty poškodzuje konkurencieschopnosť japonského vývozu do zámoria.

Táto správa prichádza ako potvrdenie špekulácie, že Bank of Japan bude ďalej uvoľňovať svoju menovú politiku, čo pravdepodobne ohlási po dvojdňovom zasadnutí v piatok. Haruhiko Kuroda, šéf Bank of Japan, ktorý na čele centrálnej banky už tri roky dohliada na masívny plán nákupu aktív. Ten dnes dosahuje bezprecedentných 80 biliónov jenov ročne. Tento režim je základným kameňom abenomiky poraziť roky deflácie a nakopnúť rast.

Ale zatiaľ čo Kuroda trvá na tom, že cieľ centrálnej banky dosiahnuť 2 % infláciu je realistický, BOJ bol nútený prehodnotiť svoj časový plán pre splnenie tohto cieľa už niekoľkokrát.

Vláda a centrálna banka sa ocitli pod rastúcim tlakom. Musia urobiť viac pre ekonomiku, aby zabránili šíreniu chudoby a opätovne vrátili podnikateľskú dôveru, ktorá je jasným signálom dlhotrvajúcej slabosti japonskej ekonomiky. Bank of Japan vo svojom najnovšom prieskume zistila, že dôvera medzi malými firmami a nevýrobným sektorom sa v priebehu druhého štvrťroka tohto roka zhoršila.

V piatok Japonsko zverejní svoje mesačné ekonomické údaje, ktoré by mohli zasiahnuť do rozhodnutia BoJ o tom, ako bude vyzerať ďalší krok. Posledné čísla vytvorili znepokojujúci obraz, výdavky japonských domácností klesajú, zatiaľ čo inflácia klesla už tretí mesiac po sebe. Trh práce zostáva v napätí, rastú obavy, aký hospodársky rast sa podarilo krajine zaznamenať za druhý štvrťrok. Japonsko sa v prvých troch mesiacoch tohto roka recesii vyhlo.

Abeho balíček príde asi dva týždne po tom, čo sa potvrdilo víťazstvo jeho vládnucej koalície v parlamentných voľbách, a to napriek vlažnej verejnej podpore jeho ekonomickej politiky. Plán zahŕňa mix menovej politiky masívneho uvoľňovania a škrtanie vládnych výdavkov, či zoštíhlenie byrokracie, vďaka čomu sa už podarilo dostať jen dole z rekordných úrovní a japonské vývozy sú konkurencieschopnejšie. Ale konzistentný rast tieto kroky zatiaľ zabezpečiť nedokázali.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy