Zmeny hodnoty jenu a austrálskeho dolára

Japonský premier Shinzo Abe v stredu ohlásil plán ekonomických stimulov v hodnote 28 biliónov yenov ( 265 miliard dolárov), ktorý by mal podporiť slabnúcu národnú ekonomiku. 13 biliónov zo spomínaných 28 biliónov sa využije na „fiškálne opatrenia“, ktoré Abe bližšie nešpecifikoval.

Japonský jen reagoval na Abe-ho vyhlásenie pohoršením si oproti americkému doláru, keď menový pár USD/JPY dosiahol hodnotu až 106.54. Situácia na trhu sa však v priebehu dňa otočila a jen oproti doláru posiľnuje o 0.8 % a jeho hodnota sa pohybuje okolo 105.5 USD/JPY.

Austrálsky dolár (AUD) povyskočil po zverejnení údajov o inflácii, ktorá sa oproti predchádzajúcemu kvartálu zvýšila z hodnoty – 0.2 % na súčasnú hodnotu 0.4 %. Miera inflácie zvyčajne rastie ak rastie celá ekonomika. AUD/USD narástol o 0.85 % až na hodnotu 0.7566. Následne však prišiel pád, ktorý sa zastavil na úrovni 0.7458 AUD/USD, čo predstavuje -0.58 % oproti cene pri ktorej sa trh otváral. Momentálne si AUD/USD pripisuje na trhu stratu 0.2 %. Rast austrálskeho dolára sa veľmi rýchlo zastavil, pretože na trhu je riziko možného znižovania úrokových sadzieb austrálskou centrálnou bankou ( Reserve Bank of Australia). Rozhodnutie o zmene úrokových sadzieb predstaví RBA verejnosti 2. augusta. Podľa analytikov je pravdepodobnosť zníženia úrokových sadzieb 51.4 %.

Denný graf USD/JPY:

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy