Ekonomika Latinskej Ameriky by tento rok mala klesnúť o 0,8 %

Ekonomika Latinskej Ameriky by tento rok mala klesnúť o 0,8 %. Odhaduje to Hospodárska komisia OSN pre Latinskú Ameriku a Karibskú oblasť (ECLAC). Ak sa prognóza vyplní, bude to znamenať recesiu už druhý rok po sebe, pričom jej rozsah bude ešte vyšší než v roku 2015, keď ekonomika Latinskej Ameriky klesla o 0,5 %. Informovala o tom agentúra DPA.
Dôvodom očakávanej ďalšej recesie v regióne Latinskej Ameriky je podľa ECLAC slabé tempo rastu svetovej ekonomiky. Okrem toho na hospodársky vývoj v oblasti pôsobia klesajúce ceny komodít, ktoré sú dôležitým exportným artiklom regiónu a neistota a výkyvy na svetových trhoch.
Z krajín Latinskej Ameriky sa pod očakávaný pokles ekonomiky regiónu podpísal najmä vývoj v Brazílii, ale aj vo Venezuele a niektorých ďalších štátoch. ECLAC predpokladá, že brazílska ekonomika klesne tento rok o 3,5 % a Venezuela by sa mala pripraviť až na 8-% prepad. Pokles ekonomiky očakáva komisia aj v prípade Argentíny a to o 1,5 %.
Ekonomický vývoj Brazílie a Venezuely poškodili do veľkej miery nízke ceny ropy, keďže obidve krajiny patria k vývozcom tejto komodity. Naopak, tento faktor pomohol krajinám v strednej Amerike, ktoré sú čistými dovozcami.
Čo sa týka samotnej Južnej Ameriky, ekonomika by mala podľa odhadov ECLAC klesnúť o 2,1 %, zatiaľ čo v prípade Strednej Ameriky, sú vyhliadky podstatne lepšie. ECLAC očakáva, že ekonomika Strednej Ameriky tento rok vzrastie o 3,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy