Šéfka Yahoo!! sa výpovede báť nemusí, ak ju vyhodia, dostane rozprávkové odstupné

, ČTK Foto: SITA/AP

Telekomunikačná spoločnosť Verizon v pondelok oznámila, že kupuje internetového giganta Yahoo!. S podobnými akvizíciami ide ruka v ruke neraz aj výmena vrcholného vedenia. Šéfka Yahoo! Marissa Mayerová sa však budúcnosti obávať nemusí. Ako pripomenul server BBC, v prípade prepustenia totiž dostane doslova rozprávkové odstupné.

Zástupcovia ani jedného z podnikov zatiaľ oficiálne nepotvrdili, aký bude osud vrcholného marketingu spoločnosti Yahoo!! po prevzatí Verizonom. Zo správy pre regulačný úrad však vyplýva, že prípadný padák by bola pre Mayerovu doslova výhrou. Ak totiž šéfka internetového gigantu príde v dôsledku akvizície o svoje miesto, dostane odstupné 55 miliónov dolárov. To nie je vôbec zlé. Predovšetkým s ohľadom na to, že v druhom štvrťroku tohto roka prehĺbila spoločnosť Yahoo!! čistú stratu na 439,9 milióna dolárov z vlaňajších 21,6 milióna. Tento veľký prepad bol údajne spôsobený mimoriadnymi odpismi v súvislosti s poklesom hodnoty služby Tumblr.

Osud Mayerovej bude teraz závisieť na plánoch spoločnosti Verizon. Aj keď je to krajne nepravdepodobné, môže sa stať aj to, že o svoje miesto generálnej riaditeľky nakoniec vôbec nepríde. V takom prípade sa však môže so zlatým padákom rozlúčiť.

Americký Verizon akvizíciou získa predovšetkým webový vyhľadávač Yahoo!! a zároveň tiež e-mailovú poštu, ktorá je na týchto internetových stránkach ako bezplatná služba. A samozrejme tiež početnú základňu užívateľov, služby Yahoo! využíva podľa serveru expandedramblings.com každý mesiac miliarda ľudí. E-mailovú schránku má na tomto serveri 280 miliónov ľudí, z toho 81 miliónov ich je len z USA. Verizon sa tak vďaka obchodu premení z veľkej telekomunikačnej spoločnosti doslova na internetový gigant.

Súčasťou dohody je aj realitný majetok Yahoo!, firma si ponechá podiely v spoločnostiach Alibaba Group Holding a Yahoo! Japan.

Yahoo! patrí vo svete internetu k priekopníkom. V deväťdesiatych rokoch bola práve táto spoločnosť dominantným poskytovateľom e-mailových účtov zadarmo. Firmu ale v posledných rokoch predbehla konkurencia, čo sa prejavilo aj na ich príjmoch.

Verizon spojí hlavné aktivity americkej internetovej spoločnosti Yahoo s internetovou spoločnosťou AOL, ktorú kúpil za 4,4 miliardy dolárov vlani. "Yahoo je doplnkovou obchodnou aktivitou k AOL," uviedol dnes generálny riaditeľ Verizonu Lowell McAdam.

Len deň po tom, čo Verizon ohlásil kúpu Yahoo!, zverejnila spoločnosť svoju výsledkovú správu. Vyplýva z nej, že Verizonu po dlhotrvajúcom štrajku klesli prevádzkové tržby za druhý štvrťrok o 5 % na 30,5 miliardy USD.  Štrajk približne 40 000 zamestnancov nepriaznivo ovplyvnil výsledky hospodárenia, čistý zisk po vyplatení dividend držiteľom prioritných akcií sa prepadol o 83 % na 702 miliónov dolárov. Na jednu akciu tak predstavoval zhruba 17 centov. Po očistení o mimoriadne položky súvisiace s dlhotrvajúcim štrajkom a ďalšie náklady Verizon zarobil 94 centov na akciu. Sedem týždňov trvajúci štrajk začala v apríli a skončil minulý mesiac, vo výsledku znížil zisk Verizonu o zhruba 7 centov na akciu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy