Novela o hazarde sa nepozdáva stávkovým spoločnostiam

Podľa Asociácie stávkových spoločností SR, ak chce štát zakročiť proti daňovým únikom a ilegálnemu hazardu, musí isť cestou liberalizácie trhu a nastavenia férových podmienok.

Premárnená príležitosť a nedostatok odvahy na moderné zmeny, ktoré majú úspech v iných krajinách. Tak zhodnotil aktuálny návrh zákona o hazardných hrách z dielne Ministerstva financií SR výkonný riaditeľ Asociácie stávkových spoločností SR Peter Papanek. "Nachádzame sa v situácii, kedy na Slovensku rastie čierny trh a cez internet výrazne pôsobia nelegálne spoločnosti. Štát prichádza o daňové príjmy a legálne spoločnosti nedokážu s ponukou nelegálnych držať krok," poznamenal.

Navyše hráčov či maloletých štát na čiernom trhu nedokáže podľa Papanka ochrániť. Podľa odhadov ide na Slovensku každé štvrté stavené euro na účet nelegálnych prevádzkovateľov. "Celkovo sa odhady ich tržieb v roku 2015 pohybujú na úrovni 210 miliónov eur," doplnil Papanek.

V zahraničí sa s trendom presunu hazardu na internet a pôsobením nelegálnych spoločností vyrovnali podľa výkonného riaditeľa tak, že v prvom kole motivovali prevádzkovateľov podnikať legálne. Na Slovensku sa však podľa Asociácie stávkových spoločností SR počíta len s blokáciou prístupu a platieb nelicencovaných prevádzkovateľov hazardu zo zahraničia. "Skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že ak chce štát zakročiť proti daňovým únikom a ilegálnemu hazardu, musí ísť cestou liberalizácie trhu a nastavenia férových podmienok. Ilegálne spoločnosti tak stratia motiváciu obchádzať pravidlá a štát okrem príjmov získa aj istotu ochrany spotrebiteľa," dodal Papanek.

Tvrdá blokácia by tak podľa Papanka mala byť len jedným z opatrení, nie jediným. "Krajiny, ktoré sa vybrali cestou liberalizácie, rapídne znížili podiel čierneho trhu. Práve preto potrebujeme okrem blokovania prístupu k nelegálnym stránkam aj zmenu súčasnej obratovej dane na daň z výhry, zavedenie spätnej dane pri registrácii v súčasnosti nelegálnych operátorov a následné vytvorenie podmienok pre vznik legálnych online kasín," poznamenal Papanek.

Súčasný návrh rezortu financií bude asociácia pripomienkovať. "Okrem toho, že ignoruje moderné trendy, nie je ani v súlade s Programovým vyhlásením vlády a s odporúčaním Európskej komisie," doplnil výkonný riaditeľ. Príkladom úspešnej reformy je podľa Papanka Dánsko. "Zmeny v roku 2012 dokázali zvýšiť príjmy a prilákať legálne spoločnosti, čo sa okamžite ukázalo na poklese čierneho trhu. Išlo pritom opäť len o súbor opatrení, ktoré navrhujeme aj my. Je preto nepochopiteľné, že súčasný návrh z dielne ministerstva financií nemá ambíciu vytvoriť funkčný a otvorený trh, ktorý chráni maloletých a zvýši príjmy pre štát," konštatoval Papanek.

Predseda predstavenstva spoločnosti Tipsport SK, a.s. a člen prezídia Asociácie stávkových spoločností Jaroslav Taraba pripustil, že ak sa nepodarí presadiť zmeny, tak spoločnosť Tipsport bude zvažovať odchod zo sponzorských aktivít, konkrétne z najvyššej hokejovej súťaže na Slovensku. "Pretože tie podmienky dnes naozaj vnímame ako likvidačné, nie len pre našu spoločnosť, ale, ako hovorím za asociáciu, pre všetky tri spoločnosti (stávkové kancelárie Niké, Fortuna, Tipsport pozn. red.)," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy