EBOR chce finančne podporiť Transjadranský plynovod

Európska banka pre obnovu a rozvoj začala rokovania o tom, že by výstavbu plynovodu z Turecka do Talianska priamo financovala sumou 500 mil. eur, pričom plánuje prilákať financie až do sumy 1 mld. eur od syndikátu komerčných bánk.

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) plánuje finančne podporiť výstavbu Transjadranského plynovodu (TAP), ktorým sa má plyn prepravovať cez Balkán do Talianska. Šéf banky Suma Chakrabart povedal v utorok albánskemu premiérovi Edimu Ramovi počas návštevy krajiny, že projekt tohto plynovodu je veľmi zaujímavý a pomôže energetickej bezpečnosti regiónu.

EBOR potvrdila, že začala rokovania o tom, že by výstavbu plynovodu priamo financovala sumou 500 mil. eur, pričom plánuje prilákať financie až do sumy 1 mld. eur od syndikátu komerčných bánk. TAP je spoločným projektom britskej spoločnosti BP, azerbajdžanskej firmy SOCAR, talianskej firmy Snam, belgickej spoločnosti Fluxys, španielskeho Enagasu a švajčiarskej firmy Axpo.

Transjadranský plynovod, ktorého výstavba sa formálne začala v máji, má prepravovať plyn po trase dlhej 878 kilometrov od grécko-tureckých hraníc cez Albánsko do južného Talianska. Úsek dlhý 105 kilometrov má byť pod Jadranským morom. Prvé dodávky plynu do Európy sa predpokladajú v roku 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy