Po odhlasovaní Brexitu narástli zahraničné investície do britských firiem osemnásobne

, breitbart.com Foto: SITA/AP

Zahraničných kupcov lákal prepad libry, hľadali možnosť, ako sa lacno uchytiť v britských firmách. Zaisťujú tak neustály príliv investícií napriek očakávaniam, že tok fúzií a akvizícií po Brexite vyschne.

Od 23. júna bolo podľa údajov Thomson Reuters uzavretých medzi zahraničnými spoločnosťami a britskými firmami takmer 60 transakcií v celkovej hodnote 34,5 miliardy dolárov, v porovnaní so 79 transakciami o hodnote 4,3 miliardy dolárov v mesiaci predchádzajúcom hlasovaniu.

V tejto aktivite vedie japonská skupina SoftBank s 32 miliardami dolárov. Išlo o kúpu firmy na konštrukciu čipov ARM Holdings. Akvizícia popiera, že by vznikla neistota spojená s rizikami pre britskú ekonomiku a jej prístupom na jednotný trh EÚ.

Ďalším príkladom je juhoafrický maloobchod, ktorý zaplatí takmer 600 miliónov libier za reťazec zlacneného tovaru Poudland sídliaceho v Británii. K obchodu došlo krátko po tom, čo AMC Entertainment Holdings, americká spoločnosť, ktorej majoritným vlastníkom je čínsky konglomerát, vyhlásil, že kúpi v Londýne sídliacu Odeon & UCI Cinemas Group, aby tak vytvoril najväčšieho filmového operátora na svete, čo je obchod s hodnotou asi 921 miliónov libier. Netrvalo dlho a čínska Fosun International chňapla po anglickom futbalovom klube Wolverhampton Wander.

Zoznam prevzatých britských podnikov by po lete mohol vzrásť, tvrdia bankári, ktorí hovoria, že pracujú na možných ponukách v zastúpení zahraničných firiem zaujímajúcich sa o britské podniky. Obchody SoftBank vláda privítala ako prejav ekonomickej odolnosti Británie a prinútila novú ministerskú predsedníčku Theresu May k vyhláseniu, že "krajina sa otvára biznisu."

Ale akviziční bankári hovoria, že niektoré z nákupov po britskom hlasovaní majú skôr čo do činenia s relatívne nízkym ocenením britských spoločností vzhľadom ku výmenným kurzom, než s tým, že by boli ťahané dôverou v britskú ekonomiku. "Ide o jasnú nákupnú príležitosť," povedal Ben Ward, šéf britskej korporátnej právnej firmy Herbert Smith Freehills. "Ľudia so silnými menami – dolár, remminbi, jen – sa bezpochyby budú zaujímať o akvizície zdravých aktív denominovaných v librách."

Niektorí akviziční bankári v Londýne hovoria, že úzko spolupracujú s britskými spoločnosťami, ktoré sa cítia byť zraniteľné nepriateľskými ponukami od zahraničných nákupcov s množstvom hotovosti v odboroch ako je letectvo, bytová výstavba a maloobchod. Iní tvrdia, že sa pokúšajú získať poradný mandát vo firmách, na ktoré sa pozerá ako na potenciálne ciele zahraničných prevzatí. "Pomáhame svojim britským klientom premyslieť si, aká je v súčasnom prostredí skutočná objektívna hodnota ich podnikov a ochrániť ich pred nechcenou oportunistickou situáciou, kedy sa ich budú snažiť lacno kúpiť medzinárodní rivali," povedal Herniam Cristen, jeden zo šéfov  globálnych akvizícií v JPMorgan.

Americké a ázijské konglomeráty stupňujú úsilie o zaistenie si dobrých obchodov, aké už desiatky rokov nikto nevidel, tvrdia zdroje.

Niektorí si najímajú banky, aby obnovili obchody, ktoré boli v posledných rokoch zrušené kvôli tomu, že sa strany nedokázali dohodnúť na cene. Po hlasovaní o Brexite a devalvácii libry sú nákupy pre zahraničných záujemcov o 10 – 15 percent lacnejšie. "Keď strádate podstatnú spojitosť v časovom priebehu hodnoty meny, potom má zmysel zahodiť všetky predchádzajúce akvizičné analýzy a vyčísliť to odznova," povedal Paulo Pereira, partner v poradenskej firme Perello Weinberg.

Prieskumy ešte pred blížiacim sa referendom varovali, že odhlasovanie Brexitu môže ohroziť akvizičné aktivity. Výhľad hovoril o negatívnom a hmatateľnom vplyve na uzatváranie akvizičných obchodov s tým, že britské spoločnosti sa stanú pre kupujúcich zo zámoria málo atraktívne. Prieskum, ktorého sa zúčastnilo  1500 globálnych obchodníkov s firmami poukazoval na to, že po Brexite zostane v EÚ "chaos" v nákupe firiem, ktorý zrazí úroveň akvizícií v Británii rovnako ako vo zvyšku Európy.

Ale tieto čierne scenáre sa napokon nenaplnili.

K sektorom s najvyššou koncentráciou zahraničných prevzatí za ostatné týždne patrili technológie, spotrebiteľský sektor, priemysel a médiá. Ide o viac než 37 obchodov v hodnote 33 miliárd dolárov. Zdroje uvádzajú, že niektoré obchody sa dohadovali dávno pred júnovým referendom. "Globálna  finančná kríza nám dala jedno ponaučenie, že zostať v pokoji znamená zaradiť spiatočku," povedal Steve Kroskos, podpredseda EY Global. Dodal, že spoločnosti sa potrebujú púšťať do takýchto odkupov, aby posilnili svoj organický rast, vybudovali si globálnu prítomnosť a udržali si potrebný náskok. Cristen z JPMorgan zdôraznil, že "je stále potrebné, aby správne rady mali strategické potreby a ambície. A zároveň zostali otvorené k nárastu vonkajších zdrojov.“

Avšak okrem ocenenia budú odkupy pre zámorských záujemcov stále ťažšie, keď musia zhodnotiť aj neistotu spojenú s budúcimi vzťahmi Británie s EÚ a výhľady na možný divoký rozvod, ktorý by sa mohol ťahať niekoľko rokov. Okrem toho všetky väčšie zahraničné prevzatia už budú spadať do prísnejšieho vládneho prieskumu. Theresa May sľúbila, že zabráni zahraničnému prevzatiu spoločností, ktoré by viedlo k akvizícií britských šampiónov považovaných za "strategicky dôležité" podniky. Menovala napríklad čokoládovne Cadbury, alebo pokus Pfizeru o prevzatie  AstraZeneca. Avšak prevzatiu ARM SoftBankom sa podarilo získať vládne posvätenie za necelých 24 hodín. Japonská spoločnosť prijala právne záväzný sľub zdvojnásobiť počas nasledujúcich piatich rokov počet britských zamestnancov ARM a zachovať ústredie v Cambridge.

"Je to do veľkej miery prebiehajúci politický futbal. Ak chcete spustiť významnú transakciu v citlivom sektore, tak je rozumné začať plánovať niektoré ústupky dopredu, aby to uľahčilo schválenie vládou," povedal Perello Pereira.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy