Most medzi Podbielom a Nižnou otvorili po desiatich mesiacoch

Otvorenie zrekonštruovaného mosta na ceste I/59 medzi oravskými obcami Podbiel a Nižná, ktorá je hlavným ťahom do Poľska, ukončilo po desiatich mesiacoch traumatizujúcu situáciu miestnych obyvateľov. Po otvorení mosta to dnes povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely.
Zdôraznil, že nejde o poslednú investíciu v regióne Oravy. „Koncom leta odovzdáme po rekonštrukcii do prevádzky ďalšie dva úseky cesty I/78 Oravský Podzámok a Námestovo. Chystáme rekonštrukciu ďalších piatich mostov v regióne. Pokračujeme v totálnej rekonštrukcii mosta v Čadci, opravili sme aj cestu cez Príslop. A osobne som sa bol pozrieť na žalostný stav ciest v Oravskej Polhore, ktoré si takisto vyžadujú špeciálnu starostlivosť a rekonštrukciu,“ uviedol minister dopravy.
Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Roman Žembera doplnil, že most sa staval desať mesiacov a celkové náklady dosiahli 6,127 milióna eur. „Pri použitých technologických postupoch sa dá hovoriť o rekordnej výstavbe. Lebo Orava má špecifické poveternostné podmienky. Je tu predsa len dlhšie zimné obdobie a aj preto sú práce komplikovanejšie,“ dodal Žembera.
Podľa starostu Podbiela Slavomíra Korčušku odbremení otvorenie mosta obec od kolón áut. „Občania vítajú sprejazdnenie mosta, uľahčí im život. Stavba je výsledkom spolupráce na vysokej úrovni. Dodávatelia akceptovali naše pripomienky, zohľadnili ich v projektovej dokumentácii aj vo výslednej stavbe. Pre Oravu je ale potrebné urýchlene riešiť rýchlostnú cestu R3. Spomeniem situáciu v obci Nižná, kde je mostné prepojenie ponad rieku Oravu v dezolátnom stave. Bolo by potrebné vyriešiť ho dopredu, aby nemusela nastať situácia, ktorá nastala medzi našimi obcami,“ upozornil Korčuška.
Most na ceste I/59 úplne uzatvorili v septembri 2015 po tom, ako SSC na základe obhliadky statika zistila, že je v havarijnom stave. Následne na pôvodnom moste vybudovali malú mostnú konštrukciu, ktorá slúžila do 14. decembra 2015. Od nasledujúceho dňa spustili premávku na náhradnom mostnom premostení, ktoré dodnes slúžilo pre osobné aj nákladné motorové vozidlá.

Súvisiace články

Aktuálne správy