Štát má podľa šéfa McROY prijať opatrenia na pracovnom trhu

Podľa šéfa personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Ľuboša Sirotu by pomohlo napríklad zrušenie možnosti privyrábať si na dohodu popri poberaní dávok v nezamestnanosti, obmedzenie možnosti odmietať prácu bez hrozby vyradenia z evidencie nezamestnaných, či zlepšenie kontroly čiernej práce.

Štát by mal podľa šéfa personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Ľuboša Sirotu prijať opatrenia, ktoré by mohli znížiť nedostatok ľudí na pracovnom trhu. Upozorňuje na to v súvislosti s príchodom automobilky Jaguar Land Rover do regiónu Nitry, ktorá by mala začať s výrobou na prelome rokov 2018 a 2019. Podľa Sirotu by pomohlo napríklad zrušenie možnosti privyrábať si na dohodu popri poberaní dávok v nezamestnanosti, obmedzenie možnosti odmietať prácu bez hrozby vyradenia z evidencie nezamestnaných, či zlepšenie kontroly čiernej práce.

Ďalším vhodným opatrením je podľa šéfa firmy McROY zefektívnenie zákona o osobnom bankrote. V súčasnosti je totiž na Slovensku evidovaných vyše pol milióna žiadostí o exekúciu ročne, kvôli čomu sa mnohým ľuďom neoplatí pracovať, pretože by o svoju výplatu v rámci exekúcie prišli. „S prijatím vhodných opatrení na zlepšenie situácie netreba otáľať. V opačnom prípade budeme čoraz viac čeliť faktu, že máme na Slovensku stotisíce nezamestnaných a počet neobsadených pracovných miest bude napriek tomu rásť. Príslušné legislatívne zmeny by teda mala začať vláda pripravovať čím skôr, aby najneskôr v budúcom roku mohli vstúpiť do platnosti,“ upozorňuje Sirota.

Príchod automobilky Jaguar Land Rover do regiónu Nitry podľa neho ovplyvní aj ostatné automobilky a subdodávateľov, ktorí už na Slovensku pôsobia. Môže im totiž odlákať časť pracovnej sily, ktorej je už teraz na Slovensku nedostatok. Podľa Sirotu môže byť najviac zasiahnutá automobilka PSA Peugeot Citroën pre jej relatívnu blízkosť k Nitre.

Momentálne chýba podľa kvalifikovaného odhadu McROY na Slovensku vyše 100-tisíc ľudí. Len samotné úrady práce evidujú približne 50-tisíc voľných pracovných miest. „Treba si však uvedomiť, že nie každá firma nahlasuje každé voľné pracovné miesto na úrad práce,“ vysvetľuje Sirota.

Súvisiace články

Aktuálne správy