Pokémoni, baktérie, embargá aj škandály: Čo všetko dokáže poslať akcie na dno

, moneymag Foto: SITA/AP

Od vydania hry Pokémon GO, ktorá sa stala v priebehu pár dní celosvetovým hitom, vzrástla cena akcií spoločnosti Nintendo, ktorá sa podieľala na jej vydaní, o viac ako sto percent. Dva týždne od vydania hry dosahoval kurz necelých 36 dolárov za akciu, pričom v deň vydania hry to bolo 17,6 dolára.

Nie je jednoduché zadefinovať dôvody raketového rastu akcií firiem na burzách. Väčšinou sú za nimi potrebné produkty, napríklad akcie farmaceutických koncernov stúpnu, ak sa objaví mimoriadny liek na závažné choroby. Nie je jednoduché vsadiť na rast, pretože investori sa o týchto úspešných príbehoch dozvedajú až vtedy, keď je kurz akcie blízko svojho vrcholu. Veľmi často tak nakúpia už  predražené akcie, ktoré začnú svoju hodnotu postupne strácať. To by mohol byť aj prípad Nintenda, akcie spoločnosti sa v posledných dňoch prepadli už pod hranicu 30 dolárov za kus. Bežný investor, ktorý spravidla naskočí do takého vlaku príliš neskoro, by asi urobil rozumnejšie rozhodnutie, ak by takéto pohyby úplne ignoroval.

Podobných príbehov rýchleho rastu a následného prepadu nájdeme viac. Môže za nimi stáť čokoľvek.  

Zavedenie embarga
Zaujímavý pohyby akcií sme videli pred dvoma rokmi, keď Rusko oznámilo, že zakáže dovoz určitých potravín zo Západu. Výrazne vtedy posilnili akcie ruských potravinárskych firiem. Akcie potravinárskeho gigantu Razgulay po oznámení embarga posilnili až o 39 percent. O viac ako tretinu vzrástla aj hodnota akcií rybárskeho podniku GlavTorgProduct.

Nádej proti Ebole
Keď kanadská spoločnosť Tekmira Pharmaceuticals Corporation v auguste 2014 oznámila, že od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv dostala povolenie uviesť do ďalšej fázy testovania svoj liek proti Ebole, ktorej epidémia vtedy zúrila v Afrike, vzrástla cena akcií firmy počas jediného dňa o 45 percent. Neskôr sa ale ukázalo, že liek nezaberá. Akcie firmy tak v nasledujúcich mesiacoch prekonali ešte niekoľko pádov a vzostupov, dnes sa obchodujú na úrovni pred vypuknutím epidémie. Firma sa teraz volá Arbutus Biopharma a venuje sa vývoju liekov proti iným chorobám.

Marihuanová horská dráha
Podobnú "horskú dráhu" prežili aj tí, ktorí investovali do akcií firiem pôsobiacich v konopnom priemysle. S tým, ako v uplynulých rokoch pribúdalo amerických štátov, ktoré legalizovali užívanie kanabisu, zvyšovali sa rýchlo kurzy akcií niektorých spoločností aj v rádoch stoviek percent. Zároveň predvádzali ale aj strmé pády, čo dokladá, že tento segment trhu je stále ešte veľmi mladý a náchylný k prudkým výkyvom. Pre investorov sú tieto, na počiatku lacné akcie lákavé, ale sú aj rizikové. Akcie sa obchodujú za nízke ceny ale obchody spravidla prebiehajú na vedľajších trhoch, ktoré nie sú tak prísne regulované. Ich kurzy sa preto dajú ľahšie ovplyvniť než u etablovaných spoločností.

Emisný škandál
Potom, čo americké úrady oznámili, že automobilka Volkswagen podvádzala pri meraní emisií svojich vozidiel s dieselovými motormi a predstavitelia spoločnosti sa k tomu priznali, klesli akcie automobilového giganta od polovice minulého septembra do začiatku októbra o viac ako 40 percent. Postupne začali akcie rásť, ale na svoju pôvodnú hodnotu sa doteraz nedostali, momentálne sa obchodujú približne za 130 eur za akciu, čo sú stále len približne tri štvrtiny hodnoty z obdobia pred škandálom Dieselgate.

Výpredaj akcií kvôli hnačke
Veľmi negatívne zareagovali investori tiež na sériu škandálov s infikovanými potravinami amerického reťazca rýchleho občerstvenia Chipotle. Desiatky ľudí mali opakovane zdravotné problémy kvôli baktériám E.coli a salmonely, ktoré sa nachádzali v pokrmoch predávaných v niekoľkých prevádzkach. V druhej polovici minulého roka akcie tohto reštauračného reťazca zameraného na mexickú kuchyňu klesli približne o 45 percent na hodnotu okolo 413 dolárov za akciu. Okolo tejto ceny sa ich kurz pohybuje dodnes.

Ekokatastrofa
Pred šiestimi rokmi, v apríli 2010, došlo k výbuchu na ťažobnej plošine Deepwater Horizon, ktorú prevádzkovala spoločnosť British Petroleum (BP). Tragická nehoda prerástla v obriu ekologickú katastrofu, z poškodeného vrtu unikali denne do vôd Mexického zálivu až tri milióny litrov ropy. Išlo o najväčšiu ropnú škvrnu v histórii USA. Akcie spoločnosti BP od apríla do júna 2010 stratili takmer 55 percent svojej hodnoty, prepadli sa z 59 na 27 dolárov. Hoci sa cena akcií začala postupne zvyšovať, na úroveň pred krízou sa už nedostala. V minulom roku potom akcie začali opäť strácať kvôli globálnej kríze ťažiarskeho priemysle spôsobenej nízkymi cenami ropy.

Zverejnené výsledky aj uvedenie na burzu
Zdrojom divokých pohybov bývajú tiež tradične dni, kedy firmy zverejňujú svoje hospodárske výsledky za posledný štvrťrok. Na zlé výsledky doplatila nedávno napríklad profesná sociálna sieť LinkedIn. Jej akcie sa po vyhlásení výsledkov prepadli z hodnoty 192 dolárov za kus za jediný deň na konečných 108 dolárov, teda takmer o 44 percent.

K veľkým pohybom tiež často dochádza po uvedení akcie na burzy spojenom s jej prvou verejnou ponukou, tzv. IPO. Počas prvého dňa obchodovania jej cena veľmi často vyletí hore a pohyby o veľkosti niekoľkých desiatok percent nie sú žiadnou výnimkou. Takáto epizóda však veľmi často končí vyberaním rýchlych ziskov a návratu ceny späť k cene úpisu, alebo aj nižšie. Keď v máji 2012 vstúpil na burzu Facebook na cene 42 dolárov, posilnili najprv v priebehu dňa o 11 percent, aby následne zakončili obchodovanie s takmer desaťpercentnou stratou. V ďalších niekoľkých dňoch stratili oproti úpisu zo svojej pôvodnej ceny skoro štyridsať percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy