Prepustení baníci z Mostecka majú šancu na kompenzáciu ako tí z OKD

Prepustení baníci zo severočeskej povrchovej bane ČSA majú šancu dostať rovnakú finančnú kompenzáciu ako baníci z OKD. Zhodli sa na tom dnes zástupcovia českej vlády, zamestnávateľov a odborov. Proti bol iba minister financií Andrej Babiš. Potvrdiť to ešte musí vláda, ktorá o tom bude rokovať v stredu 27. júla. Ide o príspevok 8000 Kč (296,02 eura) na obdobie troch mesiacov, maximálne piatich rokov, podľa odpracovaného obdobia a veku. Informoval o tom server iDNES.cz.
Babiš však s príspevkom nesúhlasí. „Ide o firmu, ktorá je na tom veľmi dobre. Majitelia dostali dividendy za 18 miliárd Kč. Zarábajú miliardy. Nechápem, prečo by ešte mal prispievať štát,“ tvrdí Babiš. Jeho argumenty však odmietol predseda odborovej tripartity ČMKOS Josef Středula. Kompenzáciu podľa neho nedostane firma, ale dostanú ju baníci. Navyše, Ústecký kraj je najohrozenejší z celej Českej republiky.
Česká vláda vlani rozhodla o zachovaní limitov v bani ČSA na Mostecku, v budúcich rokoch sa tam ťažba skončí. V tejto súvislosti ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhlo celý súbor opatrení. Podľa návrhu by mali zamestnanci bane, ktorí prídu o prácu, dostávať rovnaké príspevky ako prepustení baníci z OKD.
To sa niektorým politikom nepáči. „Daňový poplatník prispeje každému prepustenému baníkovi naprieč republikou na akúsi kompenzáciu za to, že bol prepustený. O takom odstupnom môže väčšina zamestnancov iba snívať. Nie však baníci, ktorých si vláda pred voľbami hýčka a sype im jeden milión za druhým. Bohužiaľ, nie zo svojho, ale z nášho,“ skritizovala zámer vlády prvá podpredsedníčka ODS Alexandra Udženija.

Súvisiace články

Aktuálne správy