Írskym podnikateľom a spotrebiteľom sa pre brexit zhoršila nálada

Írskym podnikateľom a spotrebiteľom sa tento mesiac zhoršila nálada. Dôvodom je tzv. brexit alebo rozhodnutie britských voličov, ktorí v referende 23. júna hlasovali za vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z najnovšieho prieskumu írskej centrálnej banky (Bank of Ireland, BoI). Informoval o tom portál RTÉ.
Podľa prieskumu s názvom Economic Pulse sa celkový index dôvery podnikateľov aj spotrebiteľov v írsku ekonomiku v júli znížil medzimesačne o 10,3 bodu na 91,2 bodu, To je jeho najnižšia úroveň v tomto roku.
Prieskum tiež ukázal, že samotný index dôvery podnikateľov v júli klesol o 11,1 bodu na 91,6 bodu a dosiahol tiež tohoročné minimum. Najstrmšie sa pritom znížila dôvera podnikateľov v maloobchode a v stavebníctve.
Ale aj domácnostiam sa zhoršila v júli nálada a klesla ich ochota nakupovať drahšie položky pre obavy z ďalšieho vývoja ich osobnej finančnej situácie.
Prieskum sa uskutočnil po júnovom referende v Británii a zúčastnilo sa na ňom 1000 spotrebiteľov a vyše 2000 podnikateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy