Dôvera v českú ekonomiku sa v júli mierne zlepšila

Júlový súhrnný indikátor dôvery medzimesačne posilnil o 0,1 bodu na hodnotu 95,4 bodu.

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v júli mierne zvýšila. Súhrnný indikátor dôvery v porovnaní s júnom posilnil o 0,1 bodu na hodnotu 95,4 bodu. Indikátor dôvery podnikateľov sa medzimesačne zvýšil o 0,5 bodu na 94 bodov. Ukazovateľ dôvery spotrebiteľov sa však medzimesačne znížil o 1,5 bodu na 102,3 bodu. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

V českom priemysle sa v júli dôvera podnikateľov medzimesačne mierne zvýšila o 0,7 bodu na 95 bodov. Respondenti v najbližších troch mesiacoch očakávajú stabilné tempo rastu výroby a zamestnanosti. Dôvera v stavebníctve ČR oproti júnu klesla, a to o 1 bod na 76,1 bodu.

Ukazovateľ dôvery v českom obchode v júli oproti júnu oslabil o 0,8 bodu na 97,9 bodu. Zhoršili sa totiž očakávania týkajúce sa ekonomickej situácie v najbližších troch mesiacoch. Nálada v odvetví služieb Českej republiky vrátane bankového sektora sa však zlepšila. Index dôvery v tomto odvetví medzimesačne vzrástol o 0,7 bodu na 94,6 bodu, keďže respondenti lepšie hodnotia súčasnú ekonomickú situáciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy