Grécko môže odlákať Turecku dovolenkárov

Grécko môže po neúspešnom pokuse o prevrat odlákať Turecku dovolenkárov, ktorí vyhľadávajú tzv. last-minute ponuky. Ale celkový rast tohto kľúčového odvetvia gréckej ekonomiky je veľmi krehký. Vyhlásil dnes Andreas Andreadis, šéf SETE, združenia gréckych podnikateľov cestovného ruchu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Grécka ekonomika sa snaží dostať z recesie. Jej výkon je veľmi závislý od príjmov z cestovného ruchu, ktoré sa podieľajú zhruba 17 % na hrubom domácom produkte (HDP) Grécka. Okrem toho cestovný ruch zamestnáva približne pätinu, teda 20 % obyvateľov krajiny.
„Podiel Turecka na last-minute dovolenkách sa zníži a pravdepodobne dôjde aj k rušeniu pobytov,“ povedal Andreadis, podľa ktorého môže Grécko časť týchto turistov získať, aj keď len malú časť.
Andreadis však tiež pripustil, že negatívny vplyv udalostí v Turecku sa môže dotnúť aj gréckeho cestovného ruchu. Destabilizácia v susednej moslimskej krajiny môže ovplyvniť celý región, a z to nemajú radosť ani grécki podnikatelia.
Tureckému cestovnému ruchu uštedrila tvrdú ranu už tohoročná séria teroristických útokov v Istanbule a v Ankare. A k tomu sa 15. júla pridal pokus o prevrat.
SETE vo svojej prognóze zatiaľ očakáva nárast tržieb v gréckom cestovnom ruchu v tomto roku o 5 % na 15 miliárd eur. A počet turistov by sa mal zvýšiť na 25 miliónov z vlaňajších 23,6 milióna ľudí. Konečný výsledok však bude závisieť aj do last-minute pobytov.
Najpočetnejšou skupinou zahraničných dovolenkárov v Grécku sú Nemci a Briti. Ale májové údaje centrálnej banky v Aténach naznačujú, že cudzinci tento rok v Grécku menej utrácajú. Májové tržby v turizme totiž klesli medziročne o 10,4 %. Gréci majú teraz obavy, že oslabenie libry po júnovom referende o odchode Británie z Európskej únie, zredukuje ich príjmy z turizmu.
Andreadis v tejto súvislosti uviedol, že počet zahraničných dovolenkárov môže byť tento rok nižší, ako SETE uvádza vo svojej prognóze. Dodal, že vývoj v cestovnom ruchu je tento rok ťažko predvídateľný.

Súvisiace články

Aktuálne správy