Leto opäť utlmilo aktivity na realitnom trhu, IRZ kopíruje minulé roky

Letné mesiace zväčša utlmujú aktivity na realitnom trhu. Potvrdilo to aj posledné z pravidelných meraní Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS), keď po májovom rekorde došlo v júni k zhoršeniu nálad realitných profesionálov. Index realitného zdravia (IRZ) bol v minulom mesiaci 2,58.
Asociácia upozornila, že s výnimkou roka 2014 bolo v júni vždy zaznamenané zhoršenie indexu. „Ani tohtoročný jún nepriniesol prekvapenie a ako sme predpokladali, aj napriek optimistickej prognóze tvorcov indexu priniesol pokles až do negatívnej časti stupnice pod 2-. To ale nič nemení na veci, že rok 2016 je rokom zatiaľ najmarkantnejšieho oživenia realitného trhu za ostatné tri roky,“ zhodnotil prezident NARKS Ján Palenčár.
Júnový IRZ sa zaradil do dlhodobého priemeru tohto mesiaca v porovnaní s rokmi 2013, 2014 a 2015. Dosiahol hodnotu 2,58 a po rekordoch v apríli a máji klesol o 0,27 bodu. Prognóza vývoja indexu na júl je prakticky zhodná s jeho júnovou nameranou hodnotou. Na úrovni 2,57 je podľa asociácie o niečo lepšia ako v posledných rokoch a jej naplnenie považuje za pravdepodobné.
V najbližšej analýze sa NARKS zameria na polročné „vysvedčenie“ slovenského realitného trhu podľa vnímania odborníkov. „Už teraz pokladáme prvý polrok za výnimočný a sme veľmi zvedaví na koncoročné hodnotenie. Dramatické akcelerovanie trhu smerujúce k jeho prehriatiu však neočakávame, zatiaľ je síce trend rastúci, ale jeho vývoj príliš nevybočuje zo štandardu minulých rokov,“ uviedol Palenčár.
Index realitného zdravia zostavuje NARKS na základe odpovedí realitných kancelárií z celého Slovenska. Môže nadobudnúť hodnotu od 1 do 5, pričom najnižšia úroveň predstavuje najlepšie fungujúci a prosperujúci trh. Má slúžiť na orientáciu pri rozhodovaní ako pre realitných profesionálov, tak aj pre verejnosť so záujmom o reality.

Súvisiace články

Aktuálne správy