G20 chce podporiť globálny rast a čeliť dopadom brexitu

Členovia G20 sú pripravení aktívne reagovať na prípadné ekonomické a finančné dopady vyvolané britských referendom, uvádza sa vo vyhlásení na záver stretnutia skupiny G20

Zástupcovia skupiny najdôležitejších vyspelých a rozvíjajúcich sa ekonomík G20 sa v nedeľu zaviazali k spoločnému postupu pri podpore hospodárskeho rastu a odmietnutiu protekcionizmu v medzinárodnom obchode. Zasadnutiu v čínskom meste Čcheng-tu dominovali výsledky britského referenda, v ktorom sa voliči minulý mesiac vyslovili za odchod krajiny z EÚ. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk USA, Číny, Veľkej Británie, Nemecka a ďalších krajín v záverečnom vyhlásení z dvojdňového summitu konštatovali, že výsledok referenda „zvýšil globálnu ekonomickú neistotu“ a vyzvali na budovanie úzkych vzťahov medzi Veľkou Britániou a zostávajúcimi členmi únie.

„Členovia G20 sú pripravení aktívne reagovať na prípadné ekonomické a finančné dopady vyvolané britským referendom,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Dúfame, že v budúcnosti Veľká Británia zostane blízkym partnerom EÚ,“ uviedli ďalej predstavitelia skupiny G20. Súčasťou vyhlásenia je aj záväzok, že členovia G20 nebudú cielene znehodnocovať národné meny, aby získali konkurenčnú výhodu na exportných trhoch. „Akúkoľvek formu protekcionizmu odmietneme,“ uvádza sa v dokumente.

Súvisiace články

Aktuálne správy