Ministri G20 tvrdia, že krajiny sú na dôsledky brexitu pripravené

Ministri financií rozhodujúcich priemyselných a rozvojových krajín, ktoré tvoria skupinu G20, v komuniké zo svojho dvojdňového rokovania v čínskom Čcheng-tu vyhlásili, že sa ich krajiny cítia na dôsledky odchodu Veľkej Británie z EÚ dobre pripravené. Informuje o tom DPA.
V komuniké uviedli: „Krajiny G20 sú dobre pripravené, aby proaktívne zvládli potenciálne hospodárske a finančné vplyvy, ktoré budú dôsledkom hlasovania vo Veľkej Británii.“
„Dúfame, že v budúcnosti Spojené kráľovstvo zostane úzkym partnerom EÚ,“ pokračuje záverečný dokument. Ministri konštatovali, že hlasovanie o brexite zosilnilo neistoty vo svetovom hospodárstve.
Ministri sa zhodli na tom, že zotavovanie svetovej ekonomiky síce pokračuje, ale „slabšie, než je žiaduce“. Jej rast musí byť lepšie rozdelený medzi krajiny a v krajinách musia mať z neho prospech väčšie časti spoločnosti, aby sa zabezpečila vyššia miera sociálnej spravodlivosti. Riziká pre globálnu konjunktúru pretrvávajú v súvislosti s výkyvmi cien surovín a slabým rastom cien v mnohých hospodárstvach. Turbulencie na finančných troch zostávajú silné. K nim sa pridávajú geopolitické konflikty, terorizmus a prúdy utečencov.
V komuniké sa o posilnení svetovej ekonomiky znovu hovorí, že treba robiť štrukturálne reformy, ale realizovať aj peňažné a finančno-politické opatrenia. Majú sa robiť individuálne i spoločne, aby sa dosiahol „cieľ, silný, trvalý, vyvážený a inkluzívny rast“.
K politike lacných peňazí centrálnych bánk sa uvádza, že bude pokračovať v záujme podpory ekonomiky a dosiahnutia cenovej stability.
Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk G20 pripravovali summit G20, na ktorom sa 4. a 5. septembra v čínskom Chang-čou zúčastnia hlavy štátov a vlád skupiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy