Lagardeová vyzvala na ukončenie neistoty, ktorú vyvolal brexit

Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová dnes vyzvala na čo najrýchlejšie ukončenie neistoty, ktorú vyvolalo júnové referendum v Británii o odchode krajiny z Európskej únie (EÚ). Pripomenula, že táto neistota brzdí rast globálnej ekonomiky. Informovala o tom agentúra AP.
Lagardeová to vyhlásila po dnešnom stretnutí s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom a vedúcimi predstaviteľmi Svetovej banky (SB), Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a ďalších inštitúcií pred víkendovým zasadaním predstaviteľov 20 najväčších ekonomík sveta, tzv. skupiny G20, v Číne.
MMF už znížil svoj odhad rastu svetového hospodárstva v tomto roku o 0,1 percentuálneho bodu na 3,1 % po vlne otrasov, ktorú vyvolal tzv. brexit.
Šéfka MMF skonštatovala, že pred brexitom bol fond pripravený zvýšiť predpoveď pre globálnu ekonomiku o 0,1 percentuálneho bodu vďaka zlepšeniu hospodárskej situácie v Číne, Japonsku aj v eurozóne. Ale výsledok júnového referenda fond prekvapil. Väčšia expertov totiž očakávala, že Briti tesne rozhodnú o zotrvaní v únii.
Lagardeová sa domnieva, že neistotu spojenú s podmienkami brexitu je potrebné čo najrýchlejšie odstrániť. Trhy potrebujú vedieť, za akých podmienok bude pokračovať obchodná výmena s Britániou a jej pôsobenie v globálnej ekonomike.
Investori pozorne sledujú rokovania G20 a čakajú na akýkoľvek náznak spoločnej akcie USA, Nemecka, Číny a ďalších členov skupiny na podporu a zrýchlenie tempa rastu globálneho hospodárstva.
Februárové stretnutie G20 v Šanghaji sa skončilo spoločným vyhlásením, v ktorom skupina uviedla, že koordinovaná akcia nie je možná, pretože veľké ekonomiky sa nachádzajú v rozdielnych fázach ekonomického cyklu.
Trhy preto s napätím vyčkávajú na nové vyhlásenie po skončení nadchádzajúceho, víkendového zasadania členov G20. Americký minister financií Jacob Lew však v Grécku pred odletom do Číny bagatelizoval pravdepodobnosť spoločnej akcie G20.

Súvisiace články

Aktuálne správy