Na Slovensku zadržali za polrok 1 852 falošných eurobankoviek

Najväčší podiel, a to 60,2 %, tvorili falzifikáty v nominálnej hodnote 50 eur.

V prvom polroku 2016 bolo na území Slovenskej republiky zadržaných 1 852 kusov falzifikátov eurových bankoviek. V medziročnom porovnaní je to mierny pokles o 1,4 %. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska (NBS), z celkového množstva bola skoro polovica falzifikátov odhalená pred ich uvedením do obehu, a preto neohrozili hotovostný peňažný obeh. Najväčší podiel, a to 60,2 %, tvorili falzifikáty v nominálnej hodnote 50 eur. Stoeurovky mali podiel 14,6 % a dvadsaťeurovky 13,2 %.

Falošných mincí v obehu bolo v prvom polroku na Slovensku zadržaných 9 622 kusov. V rovnakom období vlaňajška to bolo pritom 971 mincí. Mimoriadny bol podľa NBS prípad, kedy orgány činné v trestnom konaní zadržali pred uvedením do peňažného obehu 8 964 kusov falošných mincí v hodnote dve eurá. Z celkového množstva bolo v hotovostnom peňažnom obehu zadržaných len 658 mincí. Najväčší podiel tvorili falzifikáty dvojeuroviek, a to 97,7 %.

Európska centrálna banka informovala, že v prvom polroku bolo z obehu stiahnutých celkovo 331 tis. falošných eurových bankoviek. Približne 80 % falzifikátov predstavujú bankovky nominálnej hodnoty 20 eur a 50 eur. V porovnaní s rastúcim počtom pravých bankoviek v obehu, ktorých bolo v prvom polroku viac než 18,5 miliardy, zostáva počet falzifikátov podľa Európskej centrálnej banky veľmi nízky.

Súvisiace články

Aktuálne správy