Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v júli spomalil

Tempo rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v júli spomalilo a dosiahlo najnižšiu úroveň za 18 mesiacov. Dôvodom bol mierny pokles jej rastu v oboch sektoroch – v službách aj vo výrobe. Vyplýva to z rýchleho odhadu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnila na svojej internetovej stránke.
Podľa Markit kombinovaný index nákupných manažérov zo sektorov služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v júli znížil na 52,9 bodov z júnových 53,1 bodu.
Júlový PMI je najnižší za 18 mesiacov. Hodnota indexu sa však udržala nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu. PMI súkromného sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou od júla 2013.
Prieskum ukázal tiež, že PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sa v júli znížil len veľmi mierne na 52,7 bodu z 52,8 bodu v júni (tiež dosiahol najnižšiu úroveň za 18 mesiacov).
Aj PMI výrobného sektora eurozóny v júli klesol, a to na 51,9 bodu z júnových 52,8 bodu a je najnižší za dva mesiace. Ale exportné objednávky po oslabení eura vzrástli.
Podľa hlavného ekonóma Markit Chrisa Williamsona júlový prieskum ukázal, že hospodárstvo eurozóny prekvapujúco odoláva negatívnemu vplyvu júnového referenda v Británii, v ktorom voliči rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Ani teroristický útok vo francúzskom Nice sa na výsledkoch prieskumu výraznejšie neodrazil.
„Celkové tempo hospodárskeho rastu sa v prevažnej miere nezmenilo, čo signalizuje, že medziročný rast hrubého domáceho produktu zostáva mierny, ale stabilný, na úrovni zhruba 1,5 %,“ povedal Williamson.

Súvisiace články

Aktuálne správy