Aktivita nemeckého súkromného sektora je v júli najvyššia v tomto roku

Rast aktivity nemeckého súkromného sektora stúpol v júli na najvyššiu úroveň v tomto roku. To signalizuje, že neistota v súvislosti s rozhodnutím Británie o odchode z Európskej únie zatiaľ najväčšiu ekonomiku eurozóny nezasiahla. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa predbežného odhadu spoločnosti Markit sa index nákupných manažérov (PMI) z nemeckého súkromného sektora v júli zvýšil na 55,3 bodu z júnových 54,4 bodu. Dosiahol tak najvyššiu hodnotu od decembra 2015 a prekonal aj odhady analytikov, ktorí očakávali, že klesne na 53,7 bodu.
Júlový index sa tak ešte viac vzdialil od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného odvetvia od jej poklesu.
Prieskum tiež odhalil, že sektor služieb v Nemecku v júli nabral znova tempo po júnovom spomalení rastu, zatiaľ čo výrobný sektor naopak stratil časť z predchádzajúcej dynamiky.
Zdravý trh práce a stúpajúci dopyt ženú nemeckú ekonomiku dopredu. Na výkone nemeckých firiem sa zatiaľ neistota spojená s ďalším vývojom situácie v Británii neodrazila, skonštatoval ekonóm Markit Oliver Kolodseike.

Súvisiace články

Aktuálne správy