Kurz egyptskej libry na čiernom trhu naďalej klesá,dosiahol 12 EGP/USD

Kurz egyptskej libry pokračuje na čiernom trhu v rýchlom poklese. Podľa médií na ňom dnes zaznamenal nové minimum okolo 12 EGP/USD. Informovala o tom agentúra AP.
Trh tak reagoval na informácie v tlači z predchádzajúceho dňa. Denníky totiž v stredu (20.7.) zverejnili vyjadrenia guvernéra egyptskej centrálnej banky Tárika Amíra, ktoré bolo možné interpretovať aj tak, že centrálna banka pripravuje ďalšiu devalváciu.
Egyptská národná banka naposledy devalvovala libru v marci, avšak na čiernom trhu pokračuje v poklese ďalej. Na ňom už dosiahla okolo 12 libier za dolár, zatiaľ čo oficiálny kurz stanovený bankou je 8,78 EGP/USD.
Povstanie z roku 2011 viedlo k pádu autoritárskeho prezidenta Husního Mubaraka, nasledovali však roky nepokojov a násilia, ktoré odradili veľkú časť zahraničných investorov. Okrem prudkého poklesu zahraničných investícií sa turbulentný vývoj v Egypte odrazil aj na cestovnom ruchu, ktorý je, podobne ako zahraničné investície, pre Egypt kľúčovým zdrojom devíz.
V dôsledku tohto vývoja devízové rezervy Egypta klesli od zvrhnutia Mubaraka pred piatimi rokmi o viac než polovicu. Zatiaľ čo v roku 2011 dosahovali okolo 36 miliárd USD (32,68 miliardy eur), na jar tohto roka to bolo už len 16,5 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy