Predaj starších domov v USA vzrástol v júni na vyše 9-ročné maximum

Predaj starších domov v Spojených štátoch vzrástol aj v júni, už štvrtý mesiac po sebe, pričom dosiahol najvyššiu úroveň za viac než deväť rokov. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Americká asociácia realitných spoločností (NAR) uviedla, že predaj starších domov vzrástol v júni medzimesačne o 1,1 % na sezónne upravenú ročnú mieru 5,57 milióna. To je najvyšší počet od februára 2007. K zvýšenému záujmu o nehnuteľnosti napomáha najmä dlhodobo solídny trh práce a zatiaľ stále nízke úrokové sadzby hypotekárnych úverov.
Výsledok je pre ekonómov prekvapením. Počítali totiž s poklesom predaja na 5,48 milióna z pôvodne udávanej májovej hodnoty 5,53 milióna domov. Májový údaj bol neskôr revidovaný smerom nadol na 5,51 milióna domov.
Z regiónov sa pod pozitívne výsledky za mesiac jún podpísali stredozápad a západ USA, kde sa predaj starších domov zvýšil. Na juhu stagnoval a na severovýchode zaznamenal pokles.
Stredná cena domu dosiahla v júni 247.700 USD (224.875 eur). Oproti máju to predstavuje rast o 3,7 % a v porovnaní s júnom minulého roka zvýšenie o 4,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy