Ako si správne zvoliť viazanosť: Čas sú peniaze, ale koľko času je koľko peňazí?

, nextlevel.Foto: thinkstock

Investície na jeden rok, tri roky alebo 10 rokov? Hľadáte správne rozhodnutie? Odpoveď závisí na tom, čo by ste potrebovali, aké máte možnosti a čo chcete dosiahnuť. Na finančných a kapitálových trhoch si každý nájde to, čo najlepšie zodpovedá jeho očakávaniam.

Rovnako ako v mnohých oblastiach života, aj investíciách platí: koľko ľudí, toľko chutí. Niektorí ľudia pri svojich investíciách očakávajú pozitívny výsledok už v priebehu niekoľkých mesiacov. Iní sú ochotní v očakávaní pekných úrokov vzdať sa prístupu k hotovosti aj na 2-3 roky. A pre niektorých krátkodobý výnos neznamená vôbec nič a preto volia viazanosť aj na desať rokov. Hoci na rozdiel od dlhopisov a iných cenných papierov dokáže akciový trh potenciálne ponúknuť vyššie výnosy pre investorov, oplatí sa urobiť si prieskum aj v tejto oblasti.

Na 3-5 rokov
Pre tých, ktorí si robia dlhodobejšie plány, ponúkajú najlepšiu možnosť akciové fondy, zmiešané fondy, zahŕňajúce aj akcie a fondy zamerané na absolútny výnos. Tieto nástroje sa dajú meniť podľa toho, aký veľký zisk by ste chceli dosiahnuť a aké veľké riziko ste ochotní podstúpiť. Flexibilita je preto veľmi dôležitá aj pri 3-5 ročnej viazanosti. Treba mať jasno aj v tom, čo by ste skôr prijali služby odborníka, alebo si trúfate spravovať svoje finančné záležitosti svojpomocne. Tí, ktorí preferujú manažérov investičných fondov, najskôr asi pôjdu po absolútnom výnose. Fond ho dokáže dosiahnuť tak, že sa traderi sústreďujú na veľké množstvo malých obchodov v rámci dňa, pričom strednodobé turbulencie na trhoch ich neovplyvnia. Obchodníci síce nemajú krištáľovú guľu a nevedia kam sa trh v budúcnosti pohne, dodržiavajú však striktné vyberanie ziskov a disciplinované uplatňovanie stop lossov pri obchodoch s krátkym časovým intervalom.

Na 5-10 rokov
Kto je ešte trpezlivejší, jeho miesto je na akciovom trhu, kde sa dá dopracovať k celkom zaujímavým výnosom. Nezabúdajte, že hovoríme o fondoch a nie o jednotlivých tituloch. Tým, že investujete do fondov a nie do jednotlivých akcií, dokážete okrem potrebnej diverzifikácie dosiahnuť aj celkom slušné úspory. Vstup do fondu máte za jediný poplatok, zatiaľ čo pri jednotlivých tituloch platíte za každú zrealizovanú transakciu.

Pre milovníkov krátkodobých vkladov – jeden rok
Samozrejme, je tu aj možnosť pre nedočkavejších, ktorí si chcú svoj zisk vybrať čo najskôr. Avšak to si už vyžaduje väčšie znalosti trhu. Konkrétne prehľad o tom, ktoré sektory a v rámci nich, ktoré tituly, sú v súčasnosti na vzostupe tak, že by mohli aj v krátkodobom horizonte pripisovať zisk. Aby ste sa razom neocitli v červených číslach, a už počas niekoľkých mesiacoch dokázali hovoriť o zisku, mali by ste poznať trendy na trhu aj v menovej politike. Jedine tak dokážete využiť plne potenciál núkajúcich sa šancí. Nemali by ste zabúdať, že ten, kto očakáva nereálne vysoké výnosy, musí podstúpiť aj nereálne vysoké riziko. Tieto dve veci idú ruka v ruke.

Aký to má celé zmysel?
Tak teraz čo je lepšie? Dlhodobé, alebo krátkodobé investície? Odpoveď znie: záleží iba na vás. Vzhľadom k ponuke na finančných trhoch si dnes môžete vybrať zo širokej škály produktov, každý si dokáže nájsť to, čo mu najviac vyhovuje na základe individuálnych možností a nastavených cieľov. Prvotnou úlohou je zistiť, akej čiastky sa dokážete na aký dlhý čas vzdať a čo sa dá reálne od takejto sumy očakávať. Musíte vedieť, aká je maximálna suma, ktorú môžete oželieť bez toho, aby ste sa dostali do komplikácií. V žiadnom prípade sa nesnažte investovať viac! Pričom nejde ani tak o to, že by ste o celú investovanú čiastku prišli, ak by sa veci nevyvíjali tak, ako ste si predstavovali atrh bude tvrdohlavý. Musíte mať na pamäti, že v priebehu investície sa k týmto peniazom nedostanete, pokiaľ si nevyberiete nejaký špeciálny fond. Je preto nutné investovať tak, aby ste sa dokázali bez týchto peňazí držať svojich ostatných dlhodobých cieľov, ako sú pravidelné sporenie, či tretí pilier na dôchodok. Okrem toho musíte mať dostatočnú likviditu pre každodenné životné náklady a ktomu aj nejakú rezervu, pretože čert nikdy nespí.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy