Z Euro-ruskej banky zmizli peniaze, mohli ju vytunelovať

Česká národná banka podala v súvislosti s hospodárením banky s ruským kapitálom ERB bank trestné oznámenie, prípad už vyšetruje protikorupčný policajný útvar. Dôvodom je podozrenie, že časť peňazí z banky zmizla do zahraničia. Uviedla to Mladá fronta Dnes s odvolaním sa na dôveryhodný zdroj oboznámený so situáciou.

Podľa zdroja pred časom odtiekli z banky peniaze prostredníctvom dlhopisov, ktoré boli z veľkej časti fiktívne. Peniaze, ktoré banka za dlhopisy zaplatila, vraj išli cez Rakúsko do niektorého z daňových rajov. Po ich osude podľa MfD pátra Finančný analytický útvar českého ministerstva financií.

Hovorca protikorupčnej jednotky Jaroslav Ibehej, riaditeľ odboru závažnej hospodárskej a finančnej kriminality Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe Marek Bodliak ani guvernér ČNB Jiří Rusnok informácie o vyšetrovaní a trestnom oznámení nekomentovali. ERB banka na otázky denníka neodpovedala.

ERB banka, predtým známa ako Euro-ruská banka, sa zameriava hlavne na financovanie českého exportu do Ruska, ale poskytuje aj bežné bankové služby. V Česku má pobočky v Prahe a v Karlových Varoch. Tento rok na jar jej ČNB zakázala poskytovať úvery a prijímať vklady od verejnosti. 

Súvisiace články

Aktuálne správy