Prebytok bežného účtu EÚ sa v máji znížil

Podľa sezónne upravených údajov bol v máji tohto roka prebytok bežného účtu Európskej únie v sume 10,5 mld. eur, čiže klesol oproti aprílu, kedy bol vo výške 12,9 mld. eur.

Bežný účet platobnej bilancie Európskej únie podľa sezónne upravených údajov v máji tohto roka vykázal prebytok 10,5 mld. eur. Klesol tak oproti aprílu, kedy bol vo výške 12,9 mld. eur, ale stúpol v porovnaní s májom minulého roka, kedy bol na úrovni 9,4 mld. eur. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu EÚ Eurostat, ktorý o tom informoval v stredu.

Sezónne a kalendárne neupravený bežný účet platobnej bilancie Slovenska bol podľa údajov Eurostatu v máji v miernom deficite, a to v sume 0,11 mld. eur. Deficit tak stúpol oproti aprílu, kedy bol na úrovni 0,01 mld. eur, ale znížil sa v porovnaní s májom minulého roka, kedy bol v sume 0,15 mld. eur.

Prebytok Európskej únie v obchode s tovarmi v máji podľa sezónne upravených údajov klesol na sumu 11,1 mld. eur z aprílových 13,2 mld. eur. Prebytok EÚ v obchode so službami však v máji vzrástol na 10,6 mld. eur z aprílovej výšky 9,8 mld. eur. Kumulatívny prebytok bežného účtu platobnej bilancie EÚ za dvanásťmesačné obdobie do konca mája 2016 bol 142,1 mld. eur. V závere mája 2015 bol kumulatívny prebytok za dvanásťmesačné obdobie 127 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy