Jacob Lew bude v Aténach rokovať o pokroku reforiem

Účelom návštevy je povzbudiť grécku vládu, aby pokračovala v silnom reformnom úsilí, vďaka čomu by európski lídri mohli na jeseň začať s Medzinárodným menovým fondom rokovania o podrobnostiach zmiernenia podmienok splácania gréckeho dlhu, uviedlo ministerstvo financií vo Washingtone.

Americký minister financií Jacob Lew v stredu pricestuje do Grécka. S rezortným kolegom Euklidom Tsakalotosom a premiérom Alexisom Tsiprasom bude rokovať o pokroku pri plnení reforiem, ku ktorým sa Atény zaviazali v rámci tretej medzinárodnej úverovej dohody. Účelom návštevy je povzbudiť grécku vládu, aby pokračovala v silnom reformnom úsilí, vďaka čomu by európski lídri mohli na jeseň začať s Medzinárodným menovým fondom rokovania o podrobnostiach zmiernenia podmienok splácania gréckeho dlhu, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Grécko je na medzinárodnej pomoci závislé od roku 2010, kedy sa vysoko zadlžená krajina ocitla na pokraji štátneho bankrotu a stratila prístup na finančné trhy. V dôsledku dlhotrvajúcej recesie sa grécka ekonomika v porovnaní so stavom pred nástupom globálnej finančnej krízy zmenšila zhruba o štvrtinu. Verejný dlh krajiny sa tento rok podľa odhadov vyšplhá nad 180 % hrubého domáceho produktu.

Presvedčenie, že Grécko sa do konca tohto roka dohodne s veriteľmi na miernejších podmienkach splácania verejného dlhu, vyjadril v pondelok európsky komisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici. Ministri financií členských štátov eurozóny odmietajú priame odpisy dlhu Grécka, pripúšťajú však, že Aténam predĺžia termíny splatnosti pôžičiek a znížia ich úročenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy