Objem verejných súťaží vyhlásených do mája sa medziročne znížil

Počas prvých piatich mesiacov tohto roka vyhlásili investori 3119 verejných obstarávaní v celkovej hodnote 1,99 miliardy eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje dvojpätinový nárast počtu, no zároveň pokles objemu o 3 %. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie.
V máji vypísali verejní obstarávatelia 286 súťaží za 244 miliónov eur. Oproti porovnateľnému obdobiu minulého roka klesol počet zákaziek o polovicu (53,3 %) a zároveň sa znížil ich objem o dve tretiny (62,9 %). „Najväčšie obstarávanie mesiaca v celkovej hodnote 110 miliónov eur vyhlásila spoločnosť MH Invest, na hrubé terénne úpravy pre Strategický priemyselný park Nitra,“ priblížil riaditeľ analytickej spoločnosti Jiří Vacek.
Od januára do mája sa vo vestníku verejného obstarávania objavilo spolu 3119 tendrov v sume 1,99 miliardy eur. Medziročne si tak počet zákaziek udržuje kladnú bilanciu a nárast o 39,5 %, objem však zaznamenal pokles o 3 % a dostal sa tak v tomto roku prvýkrát do záporných hodnôt.
Z týchto zákaziek už investori 20 % ukončili a zadali konkrétnym firmám, čo z celkového objemu predstavuje 8 % v hodnote 157 miliónov eur. Reálne však boli tieto zákazky zadané v sume 140 miliónov eur, teda o 11 % menej, ako bola pôvodná hodnota pri vyhlásení. Desatina z celkového objemu verejných obstarávaní bola neskôr zrušená. V procese obstarávania zostávajú ešte zákazky za 1,6 miliardy eur.
Ukončených a zadaných víťazným firmám bolo v prvých piatich mesiacoch tohto roka 2126 verejných obstarávaní v hodnote 1,64 miliardy eur. To síce predstavuje mierny nárast (6 %) počtu zadaných zákaziek, ale zároveň ide o pätinový (21,2 %) pokles ich objemu.

Súvisiace články

Aktuálne správy