Gréci nasadzujú psov na vyňuchanie eura, ľudia ich doma schovávajú miliardy

, ČTK Foto: TASR/AP

Grécko ktoré bojuje s chronickým nedostatkom peňazí sa rozhodlo spoľahnúť sa na ostrý čuch najlepších priateľov človeka. A preto miestne ministerstvo financií hľadá psov s kvalitným výcvikom, ktoré by bolo možné naučiť vyhľadať nezdanené zásoby hotovosti u obyvateľov, napísal britský denník The Times.

Základné podmienky: všetci psí kandidáti musí mať aspoň "12 až 24 mesiacov, musí mať základný výcvik poslušnosti a bezpečnosti, musia byť zdraví, citovo vyrovnaní a vybavení špeciálnym sledovacím mikročipom".

Činitelia gréckej centrálnej banky odhadujú, že Gréci vybrali väčšinu svojich úspor z účtov v obavách, že ich krajina bude nútená vzdať sa jednotnej európskej meny. Medzi novembrom 2014 a vlaňajším júlom, kedy tieto obavy zosilneli, vybrali Gréci z bánk asi 50 miliárd eur.

Od vtedy zaviedla grécka vláda kontrolu kapitálu, ale nelegálny odliv financií neprestal a pokračuje zhruba tempom 15 až 20 miliárd eur ročne.

Zatiaľ nie je jasné, či budú psi nasadení na letiskách, aby pomáhali odhaľovať nelegálne vyvážené peniaze, alebo budú pátrať v domoch po nezdanených financiách uložených pod matracom či v iných tajných úkrytoch.

Nech je vládny plán akcie akýkoľvek, napísal grécky denník Proto Thema, "rozhodne nejde o upokojujúci krok naznačujúci, že kontrola kapitálu bude v dohľadnom čase zmiernená či zrušená. S ohľadom na to, koľko času potrvá výcvik psov na hľadanie eur, tomu bude skôr naopak," dodal denník.

Avšak hlasy na internete sa prevažne zhodujú, že už je aj tak neskoro. "S krížikom po funuse," napísal jeden z užívateľov. "Všetky peniaze sú už fuč."

Súvisiace články

Aktuálne správy