V máji boli vyhlásené verejné tendre za 244 miliónov eur

Počet začatých verejných obstarávaní v piatom mesiaci tohto roka sa medziročne znížil o 53,3 % na 286 a ich predpokladaný objem klesol o 62,9 %. Za päť mesiacov aktuálneho roka investori začali 3 119 verejných obstarávaní v predpokladanej hodnote 1,988 mld. eur. Počet začatých verejných tendrov medziročne vzrástol o 39,5 % a odhadovaný objem klesol o 3 %.

V máji tohto roka bolo vyhlásených 286 verejných obstarávaní v celkovom predpokladanom objeme 244 mil. eur. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka počet začatých verejných tendrov klesol o 53,3 % a ich očakávaná hodnota o 62,9 %. Najväčšie obstarávanie v piatom mesiaci vyhlásila spoločnosť MH Invest, s. r. o. na hrubé terénne úpravy pre Strategický priemyselný park Nitra za odhadované náklady 110 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Vyplýva to z informácií analytickej spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu mája.

Za päť mesiacov aktuálneho roka investori začali 3 119 verejných obstarávaní v predpokladanej hodnote 1,988 mld. eur. Počet začatých verejných tendrov medziročne vzrástol o 39,5 % a odhadovaný objem klesol o 3 %. „V súčasnosti považujem za dôležitejšie nízky počet a objem ukončených zákaziek a zákaziek zadaných konkrétnym firmám, než je pokles objemu tých vyhlásených,“ povedal riaditeľ developerskej spoločnosti O.M.C. Invest, spol. s r. o. v Pezinku Mário Červenka.

Z uvedených zákaziek investori už dvadsať percent ukončili a zadali konkrétnym firmám, čo z celkového objemu predstavuje osem percent v celkovej vyhlásenej hodnote 157 mil. eur. Reálne však boli tieto zákazky zadané v celkovej hodnote 140 mil. eur, teda o jedenásť percent menej, ako bola pôvodná hodnota. Neskôr bolo zrušených jedenásť percent z celkového objemu vyhlásených verejných obstarávaní. Po odčítaní zadaných a zrušených zákaziek zostávali ešte v procese verejného obstarávania zákazky v celkovej hodnote 1,6 mld. eur.

Ukončených a zadaných konkrétnym firmám bolo v prvých piatich mesiacoch tohto roka 2 126 zákaziek v celkovej hodnote 1,635 mld. eur. Predstavuje to nárast počtu zadaných zákaziek o šesť percent, ale zároveň ide o pokles ich objemu o 21,2 percenta.

V minulom roku bolo vyhlásených 7 331 verejných obstarávaní v celkovom predpokladanom objeme 7,657 mld. eur. Počet začatých verejných obstarávaní medziročne klesol o 9,1 % a ich očakávaný objem sa zvýšil o 16,9 %. Vlani bolo zároveň ukončených 6 065 verejných obstarávaní v objeme 4,880 mld. eur. Celkový počet zadaných zákaziek medziročne vzrástol o 1,7 % a ich objem klesol o 25 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy