Neurobte hlúposť: Viete aký je rozdiel medzi cenou a hodnotou?

, hussmanfunds Foto: thinkstock

S trhovou cenou a hodnotou je to ako s jablkami a hruškami. Hodnotu cenných papierov totiž na rozdiel od trhovej ceny neurčuje princíp ponuky a dopytu, ale očakávania budúcej výkonnosti reálneho aktíva, ktoré sa za nimi skrýva.

Kumulovaná trhová cena svetových finančných aktív sa po oznámení výsledku britského referenda v priebehu pár dní prepadla o zhruba tri bilióny dolárov. Okamžite sa táto správa dostalo do médií palcovými titulkami, hlásajúc pád hodnoty investičných portfólií. Hysterický a neznalý „investor“ sa mohol nachytať a v panike rýchlo predávať. Tí, ktorí blízko miním predali, si dnes trhajú vlasy.

Prepad trhov po zverejnení rozhodnutia Britov ale nebol prepadom relatívne stabilnej hodnoty. Bol to prepad značne volatilnej ceny aktív. A to je zásadný rozdiel. Dokazuje to aj fakt, že svetovým akciám, zastúpeným v benchmarku Dow Global, stačili na opätovné získanie stratených pozícií iba tri týždne.

Portfólio manažér John Hussman, jeden z najväčších medveďov na trhu, ale varuje, že to, čo predviedli aktíva po oznámení výsledku britského referenda, nebolo nič v porovnaní s tým, čomu budú investori musieť čeliť vo zvyšku akciového cyklu v USA. "Očakávam, že v Spojených štátoch bude do konca súčasného akciového cyklu zmazaných okolo 10 biliónov dolárov z ceny papierových aktív," hovorí Hussman. Uvoľnená menová politika Fedu na trhoch podľa neho vytvorila tretiu obrovskú bublinu za posledných 16 rokov a vyhnala valuáciu aktív do závratných výšin porovnateľných snáď len s rokmi 2000 a 1929.

To, že niekto predáva, logicky znamená, že na druhej strane niekto aktíva nakupuje. Extrémna valuácia tak s ohľadom na princíp ponuky a dopytu nie je dôkazom toho, že by ekonomika navyšovala reálne bohatstvo, len sa vytvára priestor a príležitosti pre realizáciu papierových ziskov. "Ten, kto bude na konci dlhého reťazca, bude sklamaný, pretože jeho reálne výnosy sa budú v nasledujúcich 10 až 12 rokov blížiť nule," upozorňuje Hussman. "A investorov, ktorí nebudú schopní rozlišovať medzi cenou a hodnotou, čaká rovnaká cesta ako v rokoch 2000-2002 a 2007-2009," dodáva.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy