Na dovolenku lietadlom – rýchlejšie, pohodlnejšie a lacnejšie

, poistenie.sk Foto: TASR/Michal Svítok;Pavel Neubauer

Cestovať na dovolenku autobusom „pretože je to lacnejšie“ už dnes v mnohých prípadoch neplatí. Letenky sú neraz aj o polovicu lacnejšie. Navyše, lietadlom je to omnoho rýchlejšie a pohodlnejšie. Ak sa teda tento rok chcete vyhnúť 24-hodinovému sedeniu v rovnakej nepohodlnej polohe, skúste to inak.

Jednosmerný let do Londýna z Bratislavy či Košíc nájdete už za 25 eur. Najlacnejšia autobusová linka, premávajúca len z Bratislavy, uvádza najnižšiu cenu lístka 39 eur. Dokonca do Bruselu či Ríma môžete letieť za 15 eur, pričom autobusom sa do centra Belgicka dostanete za 60 eur.

Hľadať dopredu a nespoliehať sa len na cestovku
Tipov ako ušetriť na letenkách je naozaj mnoho. Pozor si dávajte na dátumy. Je dobré byť časovo flexibilný, pretože niektoré dni v týždni sú letenky lacnejšie o viac ako polovicu. Najnižšie ceny nájdete zvyčajne pri odlete v utorok, no nie je to pravidlo. Taktiež je výhodné kupovať letenku v predstihu, čo platí najmä pri nízkonákladových spoločnostiach, ktoré sa snažia vopred zaplniť lietadlo. Pri vyhľadávaní letu sa skúste pozrieť aj na menšie letiská v okolí cieľovej destinácie. Cena letu naň môže byť o dosť nižšia. Nezabudnite sa však potom pozrieť aj na cenu prepravy v krajine, aby ste v konečnom dôsledku opäť nepreplatili. Ušetriť môžete aj prestupmi. Priame lety sú niekedy omnoho drahšie. Navyše, ak bude váš prestup v nejakom zaujímavom meste a bude trvať aspoň jeden deň, môžete si spraviť zaujímavý „minivýlet“. Pre jednoduchšie vyhľadávanie letov využite rôzne stránky či aplikácie. Známy je Pelikan a z aplikácií rozhodne treba spomenúť Skyscanner, no existujú aj mnohé iné. Navštíviť sa oplatí aj priamo stránky nízkonákladových spoločností ako Ryanair či Wizz Air.

Občasné meškania letu
Aj keď je let rýchlejšou alternatívou cestovania, niekedy nastanú situácie, ktoré odlet oneskoria, či už z technických, poveternostných alebo akýchkoľvek iných dôvodov. Môže sa teda stať, že na letisku uviaznete aj na niekoľko hodín, možno na celý deň. V takom prípade pomôže ak máte uzatvorené cestovné poistenie s pripoistením meškania letu. Bežné pripoistenie meškania pokrýva výdavky týkajúce sa občerstvenia a základnej hygieny. Existujú však aj nadštandardné produkty, ktoré sa postarajú aj o náklady spojené s ubytovaním či náhradnou prepravou. Tie sú zvyčajne ponúkané prostredníctvom cestovných kancelárií. Poisťovne pri takomto druhu pripoistenia stanovujú rôzne kritéria (napr. podmienky mimoriadnej udalosti a pod.) a výluky (napr. ak ide o meškanie z dôvodu štrajku či iného obmedzenia oznámeného v čase odletu, taktiež ak ide o nepravidelné letecké linky či charterové lety alebo lety nezaregistrované v letovom pláne atď.), preto si krytie pred uzatvorením podrobne preštudujte. Za meškanie letu, resp. za príchod do letoviska oneskorený o viac ako tri hodiny môžete žiadať odškodné aj od leteckej spoločnosti.  

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

 

Súvisiace články

Aktuálne správy