Minister financií a ECB upokojujú situáciu okolo talianskych bánk

Berlín/Rím/Miláno/Frankfurt nad Mohanom 18. júla (TASR) - Súčasný rozruch okolo talianskych komerčných bánk nie je podľa talianskeho ministra financií Piera Carla Padoana vyvolaný domácou situáciou.

Berlín/Rím/Miláno/Frankfurt nad Mohanom 18. júla (TASR) – Súčasný rozruch okolo talianskych komerčných bánk nie je podľa talianskeho ministra financií Piera Carla Padoana vyvolaný domácou situáciou. Objavil sa ako dôsledok hlasovania Britov o odchode z EÚ. Informovalo o tom víkendové vydanie Die Presse. Rakúsky denník z ministrovho rozhovoru pre nemecký Bild ďalej uviedol, že výsledok referenda vyvolal vlnu neistoty, čo sa prejavilo v stupňujúcom sa účinku na finančné trhy.
Akcie talianskych bánk po hlasovaní o brexite, ktoré sa konalo 23. júna, sa dostali pod masívny tlak a náhle vystúpil problém nezdravých úverov v bilanciách viacerých z nich do centra pozornosti investorov na finančných trhoch. V dôsledku dlhoročného slabého rastu talianskej ekonomiky sa v bankách nahromadili nesplácané úvery, ktoré ešte viac znižujú aj tak ich slabú ziskovosť.
Odhaduje sa, že talianske banky majú problémy s návratnosťou úverov za 360 miliárd eur. Bankový sektor krajiny skončil v stresovom teste, ktorý urobila v EÚ Európska centrálna banka (ECB) v roku 2014, najhoršie. Ťažkosti talianskych bánk so zlými úvermi sú podľa bankového dohľadu ECB riešiteľné. Neexistuje nijaký osobitný alebo celkový celoštátny problém s Talianskom, ťažkosti sú len v niektorých úverových ústavoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy