Zabudnite na Brexit: Toto sú 4 najväčšie investičné riziká pre zvyšok roka 2016

, Fidelity International Foto: SITA/AP

Makroekonomickú situáciu v druhom polroku tohto roka najviac ovplyvnia štyri faktory: Fed, americký dolár, ropa a Čína. Ťažiskovou témou zostane divergencia medzi USA a zvyškom sveta, ktorá je zároveň jednou z príčin volatility na trhoch.

Dramatická korekcia trhu na začiatku roka viedla k tomu, že investori nehľadia  do budúcnosti optimisticky, pokiaľ ide o globálne rastové vyhliadky. A spochybňujú schopnosť čínskych úradov zvládnuť transformáciu hospodárstva. V súčasnej situácii preto, v spojení s pribúdajúcimi štrukturálnymi problémami, nie je ľahké alokovať investície.

"V neskorej fáze cyklu je vždy ťažké sa zorientovať. Som presvedčený, že tento rok je a bude rokom ochrany kapitálu skôr než jeho zhodnotenia," tvrdí Amit Lodha, portfólio manažér Global Focus Fund spoločnosti Fidelity International. "Podľa môjho názoru makroekonomickú situáciu v roku 2016 najviac ovplyvnia štyri faktory – americký dolár, Fed, ropa a vývoj v Číne."

Americký dolár a Fed
Šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová dala jasne najavo, že Fed úrokové sadzby zvyšovať nebude, kým sa ekonomika skutočne nezohreje. Pokiaľ ide o názory a kroky banky, menové trhy reagujú skôr volatilnejšie, než býva zvykom. "Zdá sa, že predovšetkým slovné intervencie v prospech amerického dolára trvajúce v podstate tri roky sa teraz chýlia ku koncu. Fed zrejme tento rok zvýši sadzby maximálne dvakrát, nie štyrikrát, ako zamýšľal na začiatku roka," hovorí Lodha.

Vďaka slabšiemu doláru zaznamenali rozvíjajúce sa trhy jedno z najlepších štvrťrokov za posledné tri roky. "Najlepšie výsledky v prvom štvrťroku 2016 zaznamenali drahé kovy a oceľ, ktorým sa vlani vôbec nedarilo. Minuloročným hviezdam, biotechnologickým firmám a rastovým akciám sa tento rok naopak nedarí. So zmenou trendu vývoja hodnoty amerického dolára pravdepodobne dôjde k obratu trendu aj v niektorej z uvedených oblastí," dopĺňa manažér.

Ropa
Podľa analytikov z Fidelity International klesá v USA ťažba z bridlíc a trh sa pravdepodobne ustáli v druhej polovici roka 2016 alebo v prvej polovici roka 2017. To zrejme ovplyvní ceny ropy, ktoré sa budú pohybovať na úrovni 50-60 USD za barel, možno aj vyššie. "Časť spomínaných očakávaní sa v cenách ropy odráža už teraz, keď vzrástli takmer na dvojnásobok oproti svojmu minimu pod 30 USD za barel. Avšak ceny majú potenciál ďalej rásť, k čomu môžu prispieť slabý americký dolár a zahrievajúca sa americká ekonomika," vysvetľuje Amit Lodha .

Čína
V roku 2015 pristúpila krajina k značnému uvoľňovaniu menovej politiky a podľa Fidelity International sa jej opatrenia konečne začínajú premietať do ekonomiky. Index nákupných manažérov sa zvýšil a niekoľko oceliarní a cementární hlási po dvoch rokoch nárast produkcie. "Trhy sa vývoja v Číne obávajú menej ako pred troma mesiacmi. Čínska ekonomika ale stále nie je z relatívne najhoršieho vonku, a tak stále čakáme na signály ďalších reforiem, ktoré sa zameria na problémy v oblasti nesplácaných úverov," uzatvára Lodha.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy