Gréckym colníkom budú na hranici pomáhať proti úniku kapitálu psi

Ako je známe, peniaze nesmrdia, ale kapitál môže unikať. Informuje o tom APA. Grécki colníci si preto v budúcnosti budú uľahčovať pátranie po pašerákoch nepovolenej hotovosti z krajiny stopárskymi psami. Vo štvrtok (14.7.) oznámilo novinku grécke ministerstvo financií.
Podľa vládnej internetovej stránky Diavgeia najvhodnejšie na vyhľadávanie ukrytých peňazí sú nemeckí a belgickí ovčiaci a plemeno labrador. Budú oňuchávať batohy cestujúcich. Budú vycvičení na zisťovanie špeciálneho atramentu, ktorý je na bankovkách a na samotnú vôňu ich papiera.
Na podobné účely využívajú psov aj v Nemecku a vo Francúzsku. Grécke finančné úrady teraz bojujú proti zosilnenému úniku kapitálu. Dochádza k nemu po tom, ako krajina, ohrozená bankrotom, na nátlak EÚ a Medzinárodného menového fondu zaviedla tvrdé reformy. Navyše pred rokom rozhodla aj o prísnej kontrole pohybu kapitálu cez hranice.
Nedôvera obyvateľov voči štátu a bankám viedla k tomu, že mnoho Grékov si už vybralo vysoké sumy z bankových kont. Výška vkladov v bankách od novembra 2014 do uplynulého mája klesla zo 164 miliárd na 122 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy