Dopad Brexitu na Slovensko: Nebude to až tak drahé!

, ČTK;IFP Foto: thinkstock

Ekonómovia načrtli tri možné scenáre vplyvu referenda o vystúpení Británie z EÚ na slovenské hospodárstvo, podľa ktorých by Brexit odkrojil do roku 2019 z rastu hrubého domáceho produktu Slovenska celkovo 0,1 až 0,9 percenta.

"Pri naplnení predpokladov realistického scenára bude rast HDP Slovenska nižší o 0,1 percentuálneho bodu v tohtoročnom i budúcom roku. Kumulatívne strata by v období prognózy dosiahla 0,5 percenta," uviedol Inštitút finančnej politiky, ktorý pôsobí pri ministerstve financií. Zároveň by zaniklo takmer 4000 pracovných miest, čo by ale bol len zlomok z očakávaného rastu zamestnanosti na päťmiliónovom Slovenskom.

Vplyvy Brexitu zahrnie inštitút do novej ekonomickej prognózy, ktorú zverejní v septembri. Posledná prognóza ministerstva financií počíta s tohtoročným rastom domácej ekonomiky o 3,2 percenta a s ďalším zrýchľovaním tempa rastu na 4,6 percenta v roku 2019. "Spomalenie britskej ekonomiky bude mať priamy vplyv na našich exportérov. Výraznejší efekt však naša ekonomika pocíti sekundárne prostredníctvom spomalenie našich hlavných obchodných partnerov," uviedol inštitút.

Británia je siedmym najvýznamnejším obchodným partnerom Slovenska a takmer polovicu slovenského exportu do Spojeného kráľovstva tvoria automobily. Ďalšou dôležitou vývoznou položkou je elektronika a to najmä televízory. Depreciácia libry zníži atraktivitu a dostupnosť našich produktov pre britských spotrebiteľov. Z

Podľa MMF Brexit zasiahne najviac finančný sektor a priemyselnú výrobu s vysokou pridanou hodnotou. Najviac farmaceutický, letecký a automobilový sektor, teda odvetvia s rozvetvenou dodávateľskou štruktúrou prepojenou s krajinami EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy