Starí kámoši na vysokých postoch: Veľké banky lákajú svetových lídrov za svojich poradcov

, reuters Foto: SITA/;TASR/AP

Je dobré mať priateľov na vysokých miestach, v tom sa asi zhodneme. Vedia to aj banky, ktoré lákajú bývalých svetových lídrov, či šéfov centrálnych bánk, aby im šli za poradcovia, a tým zabezpečili určitú výhodu v zložitom prostredí.

Banky a investičné firmy majú v súčasnosti viac ako 30 poradcov, ktorí v minulosti sedeli pri stole vrcholovej svetovej politiky a centrálneho bankovníctva, uvádza analýza spoločnosti IFR. Nájdeme tu mená bývalých predstaviteľov Británie, Mexika, Austrálie či Švédska, top európskych politikov, niekoľko bývalých ministrov financií aj bývalých guvernérov centrálnych bánk z USA a Európy.

Len nedávno médiá zverejnili správu, že bývalý predseda Európskej komisie José Manuel Barroso nastúpi do Goldman Sachs, len deň potom, čo banka Lazard dokázal zlákať bývalého člena predstavenstva ECB a niekdajšieho nemeckého politika Joerga Asmussena.

Vymenovanie známych osobností za skúsených poradcu nie je nový trend, ale banky a ich klienti dnes dokážu zarábať viac ako inokedy, ak sa im podarí správne posúdiť a vyhodnotiť politické, regulačné a obchodné dôsledky britského hlasovania o vystúpení z únie. Banky možno budú donútené k reštrukturalizácii, presunú svoje podnikanie z Londýna, a klienti vo všetkých odvetviach budú chcieť skúseného sprievodcu. "Môže to byť veľmi výhodné spojiť sa s niekým, kto disponuje značnou dávkou odbornosti," povedal človek z okolia jednej investičnej banky.

Takéto pracovné prestupy ale dvíhajú vlnu kritiky. Francúzska vláda už vyzvala Barrosa, aby prehodnotil myšlienku prijatia pozície u Goldman Sachs, je to len ďalší hlas už aj tak početnom zbore upozorňujúcom na možný konflikt záujmov.

Barroso bude predsedom medzinárodného obchodu v Londýne. Podľa vyjadrenia banky "bude radiť klientom v Európe a po celom svete, je pripravený zodpovedať celý rad otázok". Zároveň banka tvrdí, že jeho vymenovanie nemá nič spoločné s výsledkom hlasovania o Brexite. "My sme naše rokovania spustili ešte v čase, keď prevládal názor, že kampaň za zotrvanie uspeje, takýto výsledok sme aj uprednostňovali a verejne podporovali," cituje vyhlásenie Goldman Sachs IFR.

José Manuel Barroso

Analýza IFR ďalej poukazuje, že Barrosov ťah nie je ničím výnimočný. V Goldman Sachs už pôsobí ako poradca bývalý člen dozornej rady ECB, aj dvaja bývalí guvernéri centrálnych bánk. Rovnako aj exprezident Svetovej banky a dvaja bývalí ministri zo Španielska a Českej republiky. Úloha poradcov sa líši podľa banky aj konkrétnej osoby. Niektorí poradcovia sú v častom kontakte s klientmi, iní väčšinou pracujú výhradne so zamestnancami a do styku s klientmi sa dostávajú len pri všeobecných otázkach. Mnohí z nich boli vo svojich pozíciách po celé roky, a niektorí časom prešli na plný úväzok. Okrem skúsenosti z medzinárodných vzťahov, zamestnanosti a antitrustových problémov, prinášajú aj množstvo potrebných kontaktov.

Keď Citigroup vo svojej správe pre klientov informovala o rizikových vplyvoch Brexitu, niekoľko dní pred hlasovaním, súčasťou vyjadrení boli aj bývalý minister zahraničných vecí Veľkej Británie William Hague, ktorý odstúpil ako člen parlamentu v roku 2015, a bývalý švédsky minister financií Anders Borg. Správou sa riadilo približne 1400 klientov, tlačové konferencie sa tešili popularite.

William Hague

Úskalím pre banky pri takýchto poradcoch je, že musia platiť ťažké peniaze za veľké mená z niekdajšej politiky, ale výtlak sa môže ukázať ako minimálny. Goldman Sachs a Lazard sú dve z najvýznamnejších bánk, ktoré sa preslávili ponukou práce pre bývalých politikov. Často sú väzby medzi Goldman a politikou využívané aj v opačnom smere, čo si vyžiadalo ďalšiu kritiku. Bývalí manažéri Goldman sa dnes tešia silným a vplyvným pozíciám, stači spomenúť mená ako Robert Rubin, Henry Paulson, Mario Draghi, či Mark Carney.

Okrem Barrosa, ktorý predtým pôsobil ako prezident Európskej komisie od roku 2004 do roku 2014, aj ako predsedoa vlády Portugalska od roku 2002 do roku 2004, je v službách „goldmanov“ aj bývalý prezident Svetovej banky Robert Zoellick, zastáva funkciu predsedu medzinárodných poradcov. Pod neho patria napríklad aj bývalý hlavný ekonóm a člen ECB Otmar Issing, ale aj Ian Macfarlane a Tito Mboweni, čo sú bývalí guvernéri centrálnych bánk v Austrálii a Južnej Afrike.

Banka Lazard sa vyjadrila, že Joerg Asmussen sa k tímu pripojí v septembri, ako výkonný riaditeľ pre prácu s individuálnymi aj korporátnymi klientmi z celej Európy. Asmussen bol nemecký štátny tajomník práce a sociálnych vecí a člen výkonnej rady ECB od roku 2012 do roku 2013, a predtým pracoval na nemeckom ministerstve financií a sedel na stoličke predsedu finančného regulátora.

Medzi ďalších vysokopostavených poradcov v banke Lazard patrí bývalý austrálsky premiér Paul Keating, bývalý britský politik a komisár EÚ pre obchod Peter Mandelson, a bývalý člen snemovne Archie Norman, ktorý si už prešiel funckiou poradcu a teraz je predsedom Lazard v Londýne.

Paul Keating

Veľké mená na postoch poradcov však nájdeme aj inde.

JP Morgan si najali bývalého britského premiéra Tony Blaira v roku 2008, s cieľom získať informácie o strategických a politických otázkach. Je predsedom medzinárodnej rady v banke, šéfuje napríkad bývalému talianskemu ministrovi financií, okrem Vittoria Grilliho má v tíme aj bývalého šéfa izraelskej centrálnej banky, Jacoba Frenkela.

Bank of America Merrill Lynch sa tento rok podarilo zlákať do svojich radov bývalého švédskeho premiéra Fredrika Reinfeldta, ako senior poradcu pre svoje európske podnikanie. Pripojil sa k Neelie Kroesovej, bývalej eurokomisárke pre "digitálnu agendu", známej antitrustovej zástupkyni, ktorú si najali vlani.

Ďalší bývalý britský premiér John Major, je senior poradca Credit Suisse Research Institute, ako aj  bývalý prezident Mexika Ernesto Zedillo. Alistair Darling, britský minister financií počas finančnej krízy, sa pripojil k Morgan Stanley, správnu radu doplnil v tomto roku.

Okrem veľkých bánk sa podobným smerom uberajú aj obchodníci s cennými papiermi. Dlhopisový investor Pimco vlani v decembri vytvoril oddelenie, s cieľom získať informácie o hospodárskom, politickom a strategickom vývoji. Vedie ho bývalý predseda amerického Fedu Ben Bernanke spolu s bývalým šéfom ECB Jean-Claudom Trichetom a niekdajším britským premiérom Gordonom Brownom. Nasledovali tak Alana Greenspana, ktorý tiež pôsobil ako poradca pre Pimco.

Ben Bernanke

Medzi bývalými maklérmi, ktorí si užili niekoľko bankových rolí, sú predseda UBS Axel Weber, ktorý stál na čele Deutsche Bundesbank a bol členom ECB sedem rokov pred tým, ako prijal post v UBS v roku 2012. Jean Lemierre, bývalý šéf Európskej banky pre obnovu a rozvoj vstúpil do francúzskej banky BNP Paribas ako vedúci poradca v roku 2008 a jej predsedom sa stal v roku 2014. Jeho kancelária sídli v srdci ústredia banky v Paríži. Je to bohato vyzdobená miestnosť, kde sa Napoleon Bonaparte oženil s Josephine v roku 1796.

Súvisiace články

Aktuálne správy